Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Občané jsou na úřadě vystavováni zbytečným a ponižujícím obstrukcím

Archiv

Zatímco všichni zastupitelé města Česká Lípa svoji zákonnou povinnost splnili a ve většině případů čestná prohlášení vyplnili správně, úředníci se k zákonu staví poněkud jiným způsobem. Podle §8 zákona má každý možnost osobně nahlédnout do oznámení kterýkoliv pracovní den. Českolipští občané jsou však vystaveni celé řadě překážek.


Musí se předem ohlásit na určitou hodinu, a to dokonce pouze v pondělí (Evidence čestných prohlášení zastupitelů je už přístupná - Českolipský deník 9.4.2005). Zákon o ničem takovém vůbec nemluví, a navíc úřadu omezování úředních dnů v týdnu nedovoluje.


Již při telefonickém objednávání návštěvy úřadu se setkají s neochotou tajemnice výboru Marie Strejčkové, která se zjevně snaží občana od jeho úmyslu odradit. Podobně nevlídně se chová i pan František Kočí, který je zde přítomen za kontrolní výbor navzdory tomu, že je zastupitelem s prokazatelným střetem zájmů.


Přestože si podle zákona mohou občané při nahlížení činit výpisy a opisy, kdy opisem se obecně rozumí i kopie, v České Lípě úředníci nic takového nedovolí.


Navzdory běžné praxi obou komor Parlamentu ČR, které na vyžádání poskytují kopie oznámení o činnostech poslanců a senátorů každý pracovní den od 8.00 do 16.00 hodin, ale i některých městských úřadů v Praze, odmítá František Kočí oznámení kopírovat a zakazuje i použití digitálního fotoaparátu. Díky tomuto nekompetentnímu chování úředníků získá občan pocit, že činí něco nepatřičného, a cítí se v nejlepším případě jako prosebník.


Nápadně to připomíná dobu před více než 15 lety. Tato skutečnost je obzvláště znepokojující především z důvodu, že se v materiálech nenacházejí žádné informace, na které by veřejnost neměla právo, a v médiích byly tyto informace již dokonce částečně zveřejněny (Jak podnikají zastupitelé? - Českolipský deník 13.4.2005).


Podle autorky příspěvku v novinách se navíc nejedná o nijak překvapivé informace, které by byly pro veřejnost něčím novým: „Aktivity zastupitelů jsou vesměs dobře známé,“píše novinářka.


Vyzýváme proto občany, aby i navzdory těmto obstrukcím svých práv využívali a trvali na tom, aby se jim odpovědní úředníci věnovali v kteroukoliv dobu v úřední den (zákon stanoví dokonce „všední den“). Ti si totiž musí zvyknout, že se takovéto občanské kontroly budou podle potřeby opakovat.