Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Občanská sdružení píší hejtmanovi

Archiv

Ať to bylo odsunem původních obyvatel, těžbou surovin či dislokací vojsk.


Padesát let se pro záchranu památek nedělo téměř nic a zvláště u sakrálních památek byla jejich devastace i záměrem tehdejšího komunistického režimu. Po konci komunistické éry se postupně dařilo nacházet alespoň část finančních prostředků, zvlášť z rozpočtů okresních úřadů, na záchranu nejohroženějších památek.


Postupně tyto památky přitahovaly i zájem okolí a vznikala nezisková sdružení občanů s účelem záchrany těchto objektů. Po zániku okresních úřadů se jedním z mála zdrojů finančních prostředků stal rozpočet krajského úřadu, který např. v r.2005 alespoň zčásti hradil opravy nejhůře postižených památek. Krajský úřad Liberec dokázal vytvořit velice kvalitní odbor památkové péče a vyčlenit prostředky, které mnohdy dokázaly zachránit konkrétní památky před totální devastací a zánikem, a za to mu patří velký dík.


Na r.2006 je vyčleněna v rozpočtu Krajského úřadu Libereckého kraje mnohonásobně menší částka určená na obnovu památek než v uplynulém roce.


Obracíme se na Vás tímto otevřeným dopisem, abychom Vás upozornili na tristní stav památek, které potřebují okamžitou pomoc. Většinový vlastník těchto památek - římskokatolická církev je schopna pokrýt z peněz, které dostává od státu, jen minimum oprav. Přitom mnohé památky v dnešní době již neslouží pouze k duchovnímu poslání Římskokatolické církve, ale zároveň zde občanská sdružení organizují celou řadu kulturních a společenských akcí, které jsou hojně navštěvovány občany Libereckého kraje, kteří nejsou věřící, ale tyto sakrální památky chápou jako součást kulturního dědictví místa, ve kterém žijí.


Krajský úřad by si měl uvědomit, že turisté v našem regionu vyhledávají zejména památky, a ty jsou v této chvíli bohužel ve velké většině stále v „ubohém“ stavu. Pokud by současná rozpočtová politika na úseku památkové péče pokračovala stejným způsobem, je pravděpodobné, že některé z nejohroženějších památek našeho regionu můžou zcela zaniknout, a to by byla nenahraditelná ztráta, kterou nám naši potomci těžko odpustí.


Miroslav Pröller – předseda obč.sdružení Drobné památky severních Čech Nám.T.G.M. 169, 470 01 Česká Lípa


Ing.Mgr.Radovan Boček – člen představenstva OS Jakub Horní Libchava 155, 471 11 Horní Libchava