Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Občanské sdružení D. R. A. K. rozšířilo své preventivní služby do celého Libereckého kraje

Archiv

Projekt je  financován z Evropského sociálního fondu  a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Díky projektu je zajištěno financování  služby od 1.10.2009 po dobu 38 měsíců po celém Libereckém kraji.
  „„Uspěli jsme ve veřejné zakázce vypsané Libereckým krajem  a na základě toho jsme mohli vytvořit nová kontaktní místa sdružení v Jablonci nad Nisou, České Lípě a Semilech,” uvedla Petra Kuntošová, koordinátorka služby v Libereckém kraji. V každé spádové oblasti působí vždy jedna terénní sociální pracovnice, která může  rodinám s dětmi, u nichž  je ohrožen vývoj  v důsledku dopadů dlouhodobé krizové situace, kterou rodiče nedokáží sami bez pomoci překonat, nabídnout  komplexní podporu s cílem danou situaci zvládnout.
”Rodinám s dětmi nabízíme sociální poradenství, pomoc při vyřizování dávek a  zajišťování sociálních služeb, pomoc při komunikaci s úřady a dalšími institucemi, doprovázení. Můžeme poskytnout i podporu při řešení nevyhovující  bytové situace, pomoc při řešení obtížné finanční situace, rodičům  pomoci  při hledání zaměstnání,zajistit pracovně výchovnou činnost s dětmi či jinou podporu v závislosti na potřebách a přáních rodiny a možnostech služby. “upřesnila  Jindřiška Máchová, terénní sociální pracovnice pro oblast Liberecka. 
  Služby jsou poskytovány terénní formou v rodinách či v ambulantních hodinách na kontaktních místech sdružení a jsou  poskytovány bezplatně. V rámci projektu by mělo být podpořeno minimálně 631 osob.
 
„Ojedinělost projektu spočívá také ve spolupráci s dalším neziskovým subjektem – Občanským sdružením HoST. HoSt je organizací poskytující své služby na Liberecku a Jablonecku a nabízí sociálně-aktivizační služby rodinám s dětmi do šesti let, a to prostřednictvím vyškolených registrovaných dobrovolníků - osob s vlastní rodičovskou zkušeností. Vyškolení dobrovolníci pod metodickým vedením odborných sociálních pracovnic organizace HOST vhodnou formou doplňují



činnost terénních sociálních pracovnic sdružení D.R.A.K a umožňují tak ještě intenzivnější podporu rodiny. Sdružení HoSt  bude jako subdodavatel služeb zafinacováno Občanským  sdružením D.R. A. K.  částkou   778.293,- Kč  rovněž po dobu 38  měsíců. Projekt by tak být i příkladem dobré praxe, jak by to mělo v oblasti sociálních služeb fungovat mnohem lépe,  a to rozvoj větší vzájemné spolupráce mezi organizacemi ve prospěch klientů,” doplnila Petra Kuntošová.
Více informací o poskytovaných službách lze získat na webových stránkách sdružení: www.sdruzenidrak.org, www. hostcz.org, kde jsou uvedeny kontaktní informace na jednotlivé pracovníky a střediska poskytovaných služeb. Bližší informace případným zájemcům o služby poskytne též Mgr. Petry Kuntošová na tel: 602716488 či emailu: kuntosova@sdruzenidrak.org