Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Obchvat České Lípy je nachystán

Archiv

Sdělil to dnes v Liberci Petr Laušman, generální ředitel ŘSD po jednání s Miroslavem Machem, statutárním náměstkem hejtmana pro dopravu Libereckého kraje.


„Největší objemy financí budou směrovány do zkapacitnění silnice I/35 Stráž nad Nisou – Bílý kostel, rekonstrukce silnice I/10 Turnov – Harrachov a do výstavby přeložky silnice I/14 v Liberci,“ řekl Petr Laušman.


Podle náměstka Miroslava Macha je pokračování těchto akcí nezbytné.


„Pro kraj jsou ovšem důležité i stavby, které se teprve rozbíhají nebo jsou před zahájením. Sem patří přeložka silnice I/10 Vesecko – Hrubý Rohozec, druhá etapa přeložky I/14 ze Zeleného údolí k vratislavickému pivovaru nebo mimoúrovňová křižovatka v Sosnové jako první etapa obchvatu České Lípy,“ dodal Mach.


Asi nejdůležitějším bodem jednání však byl výhled na období od roku 2006.


„Hledali jsme s panem náměstkem Machem věcnou i časovou shodu mezi požadavky kraje a možnostmi ŘSD. Věřím, že pokud bude nadále existovat dosavadní vynikající spolupráce mezi krajem a libereckou správou ŘSD, bude mít kraj dobrou výchozí pozici k prosazování svých záměrů,“ komentoval tuto část rozhovoru Laušman.


Liberecký kraj chce udržet stávající objem peněz na výstavbu a rekonstrukce silnic I. třídy i po roce 2005.


„Mezi hlavní velké stavby na silnicích I. třídy, které chceme v nejbližší době prosazovat, patří dokončení přeložky silnice I/14 až na sídliště Kunratická, výstavba kompletního obchvatu České Lípy a nový úsek silnice I/35 Bílý Kostel – Hrádek nad Nisou. Souběžně s nimi však bude třeba intenzivně připravovat i další stavby, tak aby Liberecký kraj konečně dohnal dlouhodobou ztrátu ve výstavbě silniční infrastruktury,“ doplnil Mach.


V Libereckém kraji je celkem 346 km silnic I.třídy. Z toho je 25 km čtyřpruhových včetně 16 km v kategorii rychlostních. Silnice I.třídy jsou ve vlastnictví státu a spravuje je Ředitelství silnic a dálnic ČR. Krajská správa silnic na nich na základě smlouvy s ŘSD provádí kompletní zimní a běžnou letní údržbu.