Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Obnova opomíjených památek

Archiv

„V současné době je hotovo již pět soklů. Tyto sokly byly převážně očištěny, vyspárovány a rovněž byly doplněny některé chybějící části. U všech soklů byl také doplněn kovaný kříž a provedena celková úprava okolí,“ řekl místostarosta Jan Stejskal.


„Náročnější byla oprava soklu mezi Okřešicemi a Žizníkovem. Ten bylo nutno znovu sestavit, osadit na nově zhotovený fundament, doplnit chybějící části horní hlavice a osadit nový kovaný kříž,“ dodává Stejskal.


Závěrečné práce se v neposlední řadě provádí u obou kapliček a pískovcového výklenku v Písečné. Výklenek byl očištěn od mechu a zbytků starých omítek. Dále byla provedena hydrofobizace a terénní úpravy, aby nedocházelo k jeho podmáčení. Nyní se zhotovuje kovaný kříž, který bude umístěn do niky výklenku.


V kapličce v Dobranově byl opraven interiér, očištěno a nově vyspárováno zdivo, zhotovena nová pultová střecha. V současné době se zhotovují mříže, které budou osazeny do vchodu, a kovaný kříž, který bude osazen v interiéru kapličky. Kaplička v Častolovicích byla očištěna od zbytků starých omítek a znovu vyspárována. Poškozené římsy a štíty byly doplněny chybějícími pískovcovými kvádry. V okolí bylo provedeno vyřezání náletových dřevin a úprava okolí. Obnova kapličky bude ukončena provedením nového zastřešení a zhotovením kovaného kříže, který bude osazen do interiéru kapličky.


Obnovu staveb provádí Občanské sdružení „Drobné památky severních Čech“, Česká Lípa. Celkové náklady vyplývající ze smlouvy by neměly přesáhnout 290 000,- Kč. Práce by poté měly být dokončeny v průběhu listopadu.