Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Ošetřovatelství na TU Liberec

Archiv

Přijímací zkoušky z anglického či německého jazyka a obecné biologie pak čekají uchazeče o měsíc později. Do prvního ročníku tříletého bakalářského programu přijme univerzita 40 studentů. ČTK o tom informovala mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.


Zájem o nový obor je podle Kočárkové větší, než škola očekávala. Dokázal to den otevřených dveří, který se uskutečnil v lednu. Na podmínky studia se tehdy přijelo informovat kolem 130 převážně dívek z celé České republiky. Podmínkou přijetí je podle tajemnice vysokoškolského Ústavu zdravotnických studií Marie Froňkové úplné střední všeobecné nebo střední odborné vzdělání.


Pro libereckou univerzitu je podle rektora Vojtěcha Konopy otevření nového oboru průlomem. Dosud převážně technicky orientovaná univerzita se totiž stále více zaměřuje i na oblast humanitních věd. Protože žádná ze čtyř fakult není zaměřena na zdravotnictví, musela škola založit vysokoškolský Ústav zdravotnických studií.


"Na to, abychom založili přímo novou fakultu, nemáme zatím dostatečný záběr," řekl ČTK Konopa. Nový obor slibuje stejně kvalitní vzdělání jako podobné obory na lékařských fakultách. Výuka bude na univerzitě a také na liberecké střední a vyšší zdravotnické škole. Praxi si studenti odbudou v Krajské nemocnici v Liberci. Přednášet budou externě pracovníci lékařských fakult z Prahy, Hradce Králové a Plzně. Podle ředitele liberecké nemocnice Radko Janouška otvírá nový obor šanci na akademické vzdělávání také specialistům nemocnice.