Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Pamětihodnost Máchova ráje - 7. skupina druhého kola

Archiv

Po dva měsíce budeme vybírat osmifinálovou šestnáctku. Pravidla jsou jednoduchá. Kliněte dole v anktetě na pamětihodnost, kterou preferujete. Pokud vám hlasovat nejde (zejména z důvodu kolize vaší IP adresy s někým jiným), můžete svůj názor napsat do diskuse. Váš hlas bude započítán ručně.


Šestnáct postoupivších památek se v osmifinále opět rozdělí do čtyřčlenných skupin atd, atd, až zůstane jen finálová čtyřka.


Na postup z tohoto kola dnes kandidují:


Helfenburk


Překrásná zřícenina středověkého hradu nedaleko Úštěka je místem, kam náš editor vzal každou třídu, v níž dělal třídního učitele. Více například zde.



Klíč


Jeden ze symbolů Nového Boru a jedna z dominant Lužických hor. Více například zde.



Houska


Brána do pekel, tak se říká jedné z nejnavštěvovanějších památek Českolipska a jedné z největších záhad Česka. Více například zde.



Průrva Ploučnice


Zčásti přírodní útvar, zčásti uměle vyhloubený tunel v červeném pískovci dělá z tohoto úseku toku Ploučnice vodáckou láhůdku. Více například zde.



Z minulých kol postoupily tyto památky: Jedlová hora, Bezděz, Ralsko, Kyjovské údolí, ZOO v Děčíně, Ronov, Meandry Ploučnice, Panská skála, Mariina skála,  Lemberk, bazilika sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí a Skalní hrad ve Sloupu.