Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Petr Procházka: Věřím, že v domácím prostředí nezklameme

Archiv

Petře, jak jsi se dostal k florbalu?


Původně jsem začínal hokejem, ale časem mě hraní omrzelo a prostřednictvím přátel jsem se dostal k florbalu. Začínal jsem v týmu Radiáků z České Lípy, kterým vděčím za svoje první zkušenosti a nejlepší začátky mé florbalové kariéry.


V čem je pro tebe florbal zajímavější než hokej?


Florbal je zajímavá hra, výrazně méně kontaktní než hokej, ale to neznamená, že během zápasu nebo při tréninku nemůže dojít ke zranění. Při hře je proto také potřebná dobrá fyzická kondice. Jinak jsou si ale tyto dva sporty dost podobné.


Tvůj původní klub Radiáci se před několika lety sloučil s úhlavním rivalem -  týmem FBC Líný F.Š.I. a společně vytvořili nový klub s názvem FBC Česká Lípa. Jak jsi tuto fúzi vnímal tehdy a jak se na ni díváš zpětně s odstupem?


Já osobně jsem byl pro sloučení těchto dvou klubů. Přišel jsem do Radiáků velmi mladý a tu tradiční  rivalitu jsem nebral nějak vážně, spíše mne motivovala k lepším výkonům. Sloučení klubů nelze hodnotit z dnešního pohledu jinak než pozitivně – florbal v Lípě šel ohromně nahoru. Je tu velká motivace všech hráčů a lidí, kteří pro klub pracují, odvádět co nejlepší výkony. A přitom jde o velmi dobrou partu lidí, kteří si spolu mají co říci i mimo florbal.


V minulé sezoně jsi vytvořil se svými zhruba stejně starými spoluhráči Lukášem Mlejnkem a Radkem Gwuzdzem elitní českolipský útok, který válcoval soupeře jak juniorské, tak  seniorské kategorii. Jak na tuhle sezonu vzpomínáš?


Na loňskou sezonu vzpomínám velmi rád, jelikož se nám hodně dařilo v juniorech, ale i mezi muži. Byli jsme sehraní a dávali hodně gólů, což nám samozřejmě vyhovovalo. Letos je v juniorském týmu znát, že chybí zkušenosti, jaké Radek s Lukášem měli. Ale i přes toto značné oslabení juniorů se zde našlo mnoho mladých talentů, na které můžeme do budoucna spoléhat.


Radek Gwuzdz před probíhající sezonou odešel získávat zkušenosti do Mladé Boleslavi a vy jste s Lukášem v mužském týmu osiřeli. Je to pro vás citelná ztráta?


Určitě, Radek byl jedním z tahounů a je znát, že mužstvu chybí. Ale potřeboval změnu pro svůj další florbalový vývoj. Moc mu extraligu přeji a třeba si s ním ještě v jednom týmu někdy zahraji.


Jak hodnotíš probíhající sezonu seniorského týmu?  Zdá se, že se stále nedaří prodat všechno, co v sobě stávající kádr v České Lípě má...


Tato sezona je pro nás všechny něco nového. Je znát, že liga má vyšší úroveň. Osobně si myslím, že by výkony mohly být lepší. Diváci, kteří měli možnost zhlédnout naše zápasy, dobře vědí, že si je většinou prohráváme naší vinou. Letos jsme takto ztratili několik dobře rozehraných zápasů a samozřejmě je to v tabulce znát.


Ačkoliv jsi stále věkem junior, patříš už mezi nejzkušenější hráče seniorského týmu. Pociťuješ už na sobě větší zodpovědnost?


Možná to tak někomu může připadat, ale já se za zkušeného hráče opravdu nepovažuji. Sice mne kluci občas před zápasy popichují, abych už začal dávat víc gólů, ale já si toho moc nevšímám a soustředím se na to, abych podal co nejlepší výkon v zápase a pomohl týmu.


Jak tipuješ výsledky a konečné umístění našeho týmu v tabulce?


Těžko tipovat, protože týmy jsou hodně vyrovnané, což ukazuje i tabulka. Před námi je ještě více jak polovina soutěže. Prioritou pro nás v nováčkovské sezoně určitě je vyhnout se problémům s udržením soutěže, ale hledíme samozřejmě k co nejlepšímu konečnému umístění, ideálně v horní polovině tabulky.