Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Petr Skokan hejtmanem

Archiv

"Čekal jsem, že dostanu mnohem menší podporu," řekl novinářům bezprostředně po svém zvolení nový hejtman.


Dodal, že to pro něj znamená závazek dobře komunikovat i se zastupiteli z opozičních stran.


"Za prioritu pro své působení v čele kraje považuji vyrovnané hospodaření a co nejmenší zadlužení. Pokud už si budeme půjčovat, bude to jen na důležité investiční akce," řekl hejtman.



Rád by, aby školství, oblast sociálních věcí i cestovní ruch přestaly být v kraji "popelkou". Za jeden ze svých hlavních úkolů ale považuje vytvoření plnohodnotného kraje.


"Budu usilovat o to, aby v kraji vznikla sídla krajského soudu či policie, aby naši občané nemuseli za úřady nikam dojíždět," dodal Skokan.


Prvního zasedání nového zastupitelstva se zúčastnilo 43 ze 45 zastupitelů. Omluvil se komunista Václav Čížek, který je v zahraničí, a lídr krajské kandidátky Strany pro otevřenou společnost Petr Pávek. Dnes nezvedal mobilní telefon, podle informací z obecního úřadu v Jindřichovicích pod Smrkem, kde je starostou, je vážně nemocný a musel odvolat i další schůzky.


Krajští zastupitelé mimo hejtmana zvolili i čtyři náměstky a čtyři uvolněné radní. Prvním náměstkem hejtmana se stal staronový člen krajského vedení Karel Dolejší z koaliční ČSSD. Na starost bude mít stejně jako v minulém volebním období oblast financí. Jediným dalším radním, který už má zkušenosti z předchozích let, je Radim Zika (ODS), který má i v novém vedení na starosti oblast životního prostředí a zemědělství, ke kterým mu nově přibyly oblasti rozvoje venkova a informatika.


Zbylých šest radních bylo do vedení kraje zvoleno poprvé. Převahu přitom získalo Semilsko, které v čele kraje reprezentují hned čtyři lidé - vedle náměstka Dolejšího je z okresu Semily náměstek pro školství Petr Doležal (ODS), radní pro dopravu Vladimír Richter (ODS) a radní pro oblast sociálních věcí Hana Mildeová (ČSSD).


V Libereckém kraji vytvořila koalici ODS s ČSSD. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu patří občanským demokratům 22 křesel a sociálním demokratům šest. Koaliční dohoda jim přinesla většinu 28 mandátů a poslala do opozice deset krajských zastupitelů z KSČM a sedm ze Strany pro otevřenou společnost.