Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Petr Skokan jednal s primátorem Bagdádu

Archiv

Jednání se účastnil i český velvyslanec v Iráku Martin Klepetko. Předmětem jednání s iráckým představitelem byla zejména diskuze nad novým územním plánem Bagdádu. Řešila se též pomoc v oblastech např. vodního a odpadového hospodářství, kanalizace, spaloven, ale i v oblasti vzdělávání.


„Nabídl jsem panu primátorovi pomoc při zprostředkování možnosti studia iráckých studentů na Technické univerzitě v Liberci,“ řekl Petr Skokan.


Technická univerzita již zpracovala návrh stipendijních programů pro irácké studenty a v tuto chvíli očekává, jak se irácká strana k tomuto návrhu vyjádří.


Během jednání se také hovořilo o projeveném zájmu iráckého města Basry, které by chtělo navázat partnerství s městem České republiky. Mezi navrženými městy se objevilo i město Liberec.


Bagdádský primátor Alaa Al-Tamimi přijal pozvání od hejtmana Petra Skokana na návštěvu Libereckého kraje. Návštěva by se tak měla uskutečnit na podzim tohoto roku. Jejím cílem by mělo být společné jednání iráckých představitelů na půdě Libereckého kraje s odborníky, kteří by se chtěli spolupodílet na obnově Iráku.


„Budeme se snažit nabídnout odborníky ze všech sfér, které představují priority při rozvoji nejenom Bagdádu, ale i celého Iráku,“ dodal Skokan.


Další jednání by se měla také uskutečnit na akademické půdě s představiteli Technické univerzity v Liberci.