Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Petr Skokan se setkal s maršálkem Dolnoslezského vojvodství

Archiv

„S panem maršálkem jsme se dohodli, že i po výměně politické reprezentace jak na české, tak na polské straně budeme pokračovat v započaté práci. Intenzivně již probíhá spolupráce na projektu Regiotram NISA, ale je zapotřebí to ještě podpořit podpisem memoranda o spolupráci, což je jeden z našich prvních úkolů,“ řekl Petr Skokan.


Oba představitelé diskutovali o tématech v oblasti zahraniční spolupráce a o politice EU. Shodli se, že je důležité zaměřit se na realizaci konkrétních aktivit a konkrétních cílů, což bude znamenat realizaci podepsaných dohod v praxi.


„Přestože zahraniční spolupráce často vyžaduje souhlas některých ministerstev, neměl by to být důvod, který nás odradí od kroků, jenž by měly vést k prohloubení kooperace partnerských regionů,“ dodal Skokan.


Podle Skokana je také důležité budovat partnerství nejen na úrovni regionů, ale i měst, což považuje za dobrý začátek, jak podpořit regionální spolupráci a prohloubit česko-polské vztahy. Jednání se na bolesławiecké radnici zúčastnili mimo hejtmana a maršálka také generální konzul České republiky ve Wroclawi pan Igor Šedo, vedení partnerských měst Bolesławiec – Česká Lípa Piotr Roman a Hana Moudrá.


Po oficiální návštěvě byl hejtman Petr Skokan pozván starostou města Bolesławiec i na slavnostní otevření jedné základní školy, která byla nově zrekonstruována. Na programu nechyběl sborový zpěv, sportovní exhibice, taneční představení v tradičních krojích, recitace, aerobik, a to vše v podání žáků této základní školy. První muž kraje také v závěru setkání přislíbil možnou účast na edukačním veletrhu TARED, který pořádá Dolnoslezské vojvodství ve Wroclawi v polovině března. Jedná se o veletrh středních a vysokých škol, kterého se zúčastní i Technická univerzita v Liberci.