Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Plicní oddělení potřebuje nový rentgen

Archiv

„Jistě máme nejstarší rentgenové zařízení v celém Libereckém kraji. Za poslední dva roky se výrazně zvýšila poruchovost rentgenu, zejména jeho generátoru elektrického napětí, který je pětadvacet let starý,“ připomíná primářka oddělení MUDr. Magdalena Popelková. Podle ní je jedinou schválenou metodou k vyhledávání plicní rakoviny právě zhotovení rentgenu hrudníku: „Máme vážné obavy, aby výpadkem v provozu rentgenového zařízení nedošlo k prodlení při stanovení správné a včasné diagnózy. Od včasnosti záchytu se odvíjejí i možnosti léčby a vyléčení. Zjistí-li se toto onemocnění pozdě, je naděje na vyléčení mizivá,“ vysvětluje primářka.


Kvůli dílčím opravám rentgenu dochází k výraznému zdržování při vyšetřování pacientů na ambulanci plicního oddělení. Nezřídka se stává, že pro poruchu přístroje musí pacienti čekat dvě hodiny, než se zařízení podaří „nastartovat“, nebo jsou zdravotníci nuceni pacienta přeobjednat na jiný termín. „Jde o velké organizační potíže, vždyť denně projde ambulancí téměř šedesát osob a přeobjednání na další den znamená provést vyšetření již u dvojnásobku pacientů, což je časově prakticky nemožné,“ říká MUDr. Popelková.


Její oddělení pro léčbu tuberkulózy a respiračních onemocnění zajišťuje komplexní péči o pacienty s plicními chorobami na celém Českolipsku a obstarává některé další činnosti i nad rámec okresu. „Provádění rentgenového vyšetření hrudníku je jednou ze základních vyšetřovacích cest při zjišťování plicních chorob, především při vyhledávání onemocnění tuberkulózou a v současné době stále aktuálnější a naléhavější – vyhledávání pacientů s plicními nádory – karcinomy plic.“


Jak primářka Popelková podotýká, plicní karcinom je v České republice nejčastějším smrtícím zhoubným nádorem u mužů a druhým nejčastějším u žen. Zatímco ve výskytu tuberkulózy na území okresu Česká Lípa je zaznamenán postupný pokles během posledních let, je situace týkajících se nově diagnostikovaných nádorů plic zcela opačná. Od roku 2001 počet nově zjištěných tumorů plic trvale roste. Zejména alarmující je stoupající výskyt těchto nádorů u žen a u stále mladších lidí. Jen pro srovnání – v roce 2001 bylo na našem oddělení zjištěno celkem 49 nových případů karcinomu plic, v roce 2004 celkem 71 onemocnění (z toho 24 žen a 47 mužů) a od počátku letošního roku jsme diagnostikovali 56 nových případů onemocnění plicní rakovinou. „Více než devadesát procent případů karcinomů plic je způsobeno kouřením cigaret,“ dodává MUDr. Popelková.