Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Posvítí si na hrací automaty

Archiv

V návrhu jsou vymezena veřejně přístupná místa, na kterých se nesmějí provozovat výherní hrací přístroje (VHP). Současně vzniká  i mapka s vyznačenými ulicemi, v nichž by hrací automaty být neměly.



„Zákon o obcích umožňuje  městu, aby upravilo obecně závaznou vyhláškou, kde VHP být mohou a kde naopak instalované být nesmějí,“ připomíná místostarosta.  „Hracích automatů je ve městě mnoho. Jde o to, aby byl jejich počet regulovaný, aby hrací automaty nenarušovaly veřejný pořádek,“ zdůvodňuje  svůj záměr Jindřich Mareš  a současně dodává,  že nehodlá  zrušit všechny hrací automaty v Novém  Boru.  Zpracovatelům vyhlášky předložil návrh dvaašedesáti ulic ve městě, v nichž by ve veřejně přístupných místech (restaurace, bary, obchody atd.) hrací automaty být neměly.



 V současné době se k návrhu obecně závazné vyhlášky vyjadřují vedoucí odborů městského úřadu a jednotlivé výbory. Zastupitelé by se měli návrh  posoudit  po prázdninách.



Jejich rozhodování nebude snadné. Převáží-li úhel pohledu psychologů, kteří stále častěji upozorňují na gemblerství a jeho neblahé následky, pak možná podpoří místostarostu Jindřicha Mareše, který dal pokyn ke zpracování vyhlášky.



|Převáží-li ekonomické hledisko, pak návrh smetou se stolu. V loňském roce činily v příjmové straně rozpočtu města Nový Bor správní poplatky z VHP 1 milion 500 tisíc korun, místní poplatky za provoz VHP 1 milion 550 tisíc a podíl na výtěžku z příjmů VHP 700 tisíc korun. Jestliže zastupitelé zakáží provozování VHP v navržených ulicích, pak město v příštím roce přijde zhruba o 3 miliony  750 tisíc korun a bude muset omezovat své činnosti.



Přitom výtěžek z hracích automatů je stoprocentně využívaným zdrojem pro granty a v rozpočtu se počítá také s ostatními příjmy z hracích automatů.
Podle stávajících předpisů se povolení na provozování VHP vydává maximálně na dobu jednoho roku.