Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Příliš mnoho otázek kolem „mezinárodní sklářské asociace“

Archiv

Předesílám, že Liberecký kraj se privatizaci této školy nebrání. Naopak - převzetí školy jsme kromě Ministerstva školství nabídli také městu Kamenický Šenov, a také firmám Moser a Preciosa Lustry. Domnívám se však, že aktéry avizované převzetí školy tzv. „mezinárodní sklářskou aliancí“ je pouze populistické a nereálné řešení. Co se vlastně skrývá za názvem „mezinárodní sklářská aliance“? Kdo ji reprezentuje a tvoří její management? Jaký má tato instituce statut? Jaké jsou její ekonomické možnosti? Jaké zkušenosti má s řízením jakéhokoliv – nejlépe školského – subjektu? Otázek je spousta. Účastníci tiskové konference na ně však žádnou konkrétní odpověď neposkytli. Bohužel, o „mezinárodní sklářské alianci“ mlčí i všechny internetové vyhledávače, což je pozoruhodné, neboť ty zpravidla registrují u veřejně se angažujících osob každou zmínku i aktivitu.


Leccos nasvědčuje tomu, že se s největší pravděpodobností jedná o partu přátel a kolegů ředitele školy v Kamenickém Šenově Františka Janáka, kteří tímto způsobem chtějí zmást veřejnost a pokusit se za každou cenu získat čas. Tomu napovídá i to, že zástupci Aliance chtějí s Libereckým krajem jednat v únoru, tedy až po plánovaném jednání a hlasování krajského zastupitelstva o sloučení sklářských škol.


„Mezinárodní sklářská aliance“ Liberecký kraj jako zřizovatele školy nikdy nekontaktovala a může být proto jen těžko důvěryhodným partnerem. A i kdyby do hry případně vstoupil jiný soukromý zahraniční subjekt, kraj by na neznámý subjekt pravděpodobně jen těžko převedl majetek a technické vybavení školy, mnohdy historické hodnoty, které je jeho vlastnictvím. Sloučením škol však historicky cenný majetek zůstane dál v Libereckém kraji.


Liberecký kraj, který si však už dál nemůže dovolit dofinancovávat trvalý podstav žáků šenovské školy, a tím spíše uvolnit desetimilionové investice na zásadní modernizaci budov, vítá jakékoliv konstruktivní řešení situace. Pohádky o „mezinárodní sklářské alianci“ k nim však nepatří.


V této souvislosti bych ještě rád osvěžil paměť starostovi Železného Brodu Václavu Horáčkovi, který na tiskové konferenci tvrdil, že o záměru sloučit dvě sklářské školy nebyl jako člen Výboru pro výchovu, vzdělávání, zaměstnanost a sport Zastupitelstva Libereckého kraje informován. Tímto návrhem se však výbor zabýval na svém jednání 10. listopadu, vedla se k němu obšírná diskuse a jedním z diskutujících byl právě pan starosta Horáček. Jak vyplývá ze zápisu (viz bod 9.2), tehdy jeho argumenty zněly konstruktivně, neboť uvedl, že chce-li město školu zachovat, musí se spolupodílet na jejím spolufinancování. Na čtvrteční tiskovce však už zřejmě svůj názor přehodnotil.


Radek Cikl
náměstek hejtmana Libereckého kraje
pro resort školství, mládeže a tělovýchovy a sportu