Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Pro děti: Kráska a zvíře

Archiv

„Tři sta devatenáct diváků v hledišti, to bylo pro nás příjemným překvapením. Je vidět, že posunutí začátku představení na patnáctou hodinu bylo dobré rozhodnutí. S uváděním atraktivních pohádek budeme samozřejmě pokračovat, a to hned v sobotu 11. listopadu, kdy děti zažijí strašidelný příběh o Krásce a zvířeti,“ říká Jarek Hylebrant, umělecký manažer Jiráskova divadla.


Vděčný příběh o lásce krásné dívky ke zvířeti je pro svoji prostotu a silné morální poslání velmi oblíben. Hra staví na lásce a její dobré moci, klade důraz na fakt, že za ošklivou tváří se skrývá vnitřní krása. Klasickou lidovou pohádku o Krásce a Zvířeti prvně zpracovala Madame de Villeneuve ve Francii v roce 1740. Od té doby inspirovala různá média – muzikál, film, divadelní dramatizace a knižní podoby. Nejvíce asi zpopularizoval tento něžný příběh film z dílny Walta Disneye, který byl nominován na Oscara pro nejlepší film.


Příběh je romantický, ale i strašidelný. Princ na lovu zastřelí laň. Z její krve vyroste růže a princ je duchy lesa proměněn ve Zvíře. Projíždějící kupec náhodně utrhne růži pro své dcery a je Zvířetem přistižen. Aby si zachránil život, musí jedna z jeho dcer dobrovolně přijít do tajemného paláce. Přichází nejmladší Kráska a časem se do Zvířete, které však nikdy nevidí, zamiluje. Její láska nakonec vysvobodí prince z krutého prokletí. Inscenace Mosteckého divadla rozmanitostí je určena pro děti od šesti let. Pořadatelé ještě lákají, že před představením Kráska a Zvíře bude soutěž o pohádkové puzzle.


Další informace o Jiráskově divadle naleznete na www.kdcrystal.cz