Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Proč česko – brazilské dny?

Archiv

„Není to náhoda. Ve druhé polovině 19. století se odstěhovalo z libereckého regionu několik tisíc obyvatel právě do Brazílie za prací. V současné době existuje v Brazílii několik českých spolků, které se stále hlásí k české kultuře a k našemu kraji. S Brazílií nás ale spojuje  i například známý karneval. Výročí města slavíme ve dnech, kdy se v Čechách koná masopust a v Brazílii karneval.


Oba tyto svátky, které vycházejí ze stejných kořenů, slavíme společně, jen každý na jiné straně zeměkoule. V devadesátých letech jsme obnovili v našem městě tradici poutí, nyní se vracíme k tradici masopustu. Je to jeden z nejstarších svátků lidstva, jehož původ je třeba hledat v předkřesťanském kultu zimního slunovratu. Lidé se převlékali do masek, čímž vytvářeli pocit volnosti a rovnosti. Součástí tohoto svátku jsou typické zabíjačkové hody.


„Návštěvníci našich slavností, které vrcholí v sobotu 24. února karnevalovým a masopustním průvodem městem, se mohou těšit nejen na české zabíjačkové speciality, ale i na typické brazilské jídlo Feijoadu, kterou připravuje na náměstí restaurace Bonapetit,“ říká Radovan Novotný, jednatel Kultury Nový Bor, s.r.o.


Zajímavou atrakcí bude i opékání vola. Už v roce 1783 se Novoborští rozhodli  uspořádat slavnost spojenou s pečením telete na oslavu ukončení válek v Americe a ve východní Indii. Novoborští tak mohli opět vyvážet své výrobky do zahraničí, což mělo vliv na zlepšení obchodu.


„Oslav města Nového Boru, které se nesou v duchu česko-brazilských dnů, se zúčastní velvyslanec Brazílie Jeho Excelence Affonso Emílio de Alencastro Massot s manželkou, který zároveň zahájí vernisáž výstavy brazilského výtvarníka Ricarda Hoineffa v městském kině. Brazilská federativní republika patří k nejdůležitějším partnerům České republiky v Latinské Americe. Doufám, že tato akce přinese nejen přiblížení obou kultur, ale i vzájemnou spolupráci v příštích letech, “ říká Ing. Radek Nastič, starosta města Nový Bor.


Hlavním tématem novoborského masopustu je Svět bez hranic. Během oslav mohou návštěvníci prostřednictvím všech smyslů, chutí, vůní, barev a pocitů poznat kulturu Brazílie. Hlavní program je přichystán na sobotu 24. února na náměstí Míru. Připraveno je vystoupení hudebních a tanečních souborů.


Centrem města bude ve 13:30 procházet masopustní a karnevalový průvod v čele se skupinou pražských bubeníků Tam-Tam Batucada. Přichystán je alegorický vůz, na kterém budou tančit členové DTK Boráček sambu. Na náměstí Míru vystoupí tanečnice Sofie da Silva s Brazil show, Mladoboleslavský klub předvede bojový tanec Capoeira a své umění ukáže skupina tanečníků Tradicion z Latinské Ameriky.


Na masopustu samozřejmě nemůže chybět ani Sklářská muzika a tradiční občerstvení v podobě zabíjačky.


"Když jsme se dozvěděli, že se konají česko – brazilské dny, rozhodli jsme se připravit tradiční brazilskou specialitu Feijoadu, kterou budeme podávat během slavností na náměstí. Toto jídlo se skládá z fazolí, pikantních klobásek, prorostlejšího uzeného vepřového masa, vepřových žebírek, krkovice, hovězího masa a uzené slaniny. To vše budeme podávat v chlebovém bochánku,“ říká David Šembera z restaurace Bonapetit.


Během třídenních slavností probíhá v kině přehlídka brazilských filmů, které tvoří průřez této kinematografie.


„Diváci mohou zhlédnout snímky natočené podle skutečných událostí: Město Bohů či Vzpoura ve věznici Carandiru. Další film Indiánka, dcera slunce se zabývá konfliktem civilizace a domorodých Indiánů. Nebude chybět ani hudební dokument Brasileirinho. O potulných kouzelnících a královně rumby vypráví snímek Sbohem Brazílie. V přehlídce uvádíme i film Motocyklové deníky brazilského režiséra Waltera Sallese, který vznikl v mezinárodní koprodukci. Na přehlídku brazilského filmu je vstup zdarma,“ přiblížil Radovan Novotný.


V současné době vrcholí v Novém Boru příprava karnevalových a masopustních masek, ve školách, v zájmových organizacích, ale i mezi jednotlivými Novoboráky.