Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Program Dne osvobození v České Lípě

Archiv

Vzpomínkový akt se uskuteční v neděli 8. května od 11.00 hod. u památníku na náměstí Osvobození. Následně budou položeny květiny u pamětní desky vojákům 2. polské armády generála Swierczewského na budově Středního odborného učiliště na Palackého náměstí a u hrobu polského vojáka na městském hřbitově, neboť to byla právě polská armáda, která se výraznou měrou podílela na osvobození České Lípy. Pozvání na tento pietní akt od města obdrželi také představitelé polského partnerského města Boleslawiec v čele s primátorem P. Romanem a pplk. Andrzejem Bekierem, vojenským a leteckým přidělencem obrany Polské republiky.


U příležitosti letošních oslav konce druhé světové války pořádá Klub přátel muzea pro českolipskou veřejnost také putování po památkách utrpení na konci II. světové války.


Program vycházek: 4. 5. 16.00 hod. – vycházka k památníku v Dolní Libchavě


5. 5. 16.00 hod. – návštěva symbolického hrobu 17 židovských obětí v lese u Sosnové


6. 5. 16.00 hod. – vycházka k pamětní desce polské armády v Mariánské ulici, návštěva obnoveného hrobu židovských obětí u Základní školy na Špičáku - Památník pochodu smrti z koncentračního tábora Schwarzheide, návštěva městského hřbitova


Dne 8. 5. bude památce obětí zasvěcena v Bazilice všech svatých také bohoslužba, která začíná v 10.00 hod.