Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Prohlášení společnosti Byty Česká Lípa ke schůzce se starostkou města Česká Lípa

Archiv

Rádi bychom zástupkyním Sdružení a paní starostce poděkovali za to, že se schůzky zúčastnily. Osobní setkání považujeme za nejlepší způsob jak si navzájem, bez zkreslování, představit své postoje a vyjasnit nejpalčivější problémy a jejich řešení. Ceníme si toho, že jsme pro některé připravované kroky našli u starostky města i Sdružení pochopení a že se nám podařilo najít shodu v podstatných věcech. Jiné záležitosti zůstávají stále otevřené.
Jednou ze zásadních oblastí, kde se zájem Sdružení a společnosti Byty Česká Lípa rozchází, je vlastnictví bytového fondu na sídlišti Sever. Zatímco jedním z cílů Sdružení je odkup bytů současnými nájemníky, záměrem společnosti Byty Česká Lípa je byty i nadále vlastnit a dlouhodobě spravovat. Jako vlastníci těchto nemovitostí tedy prodej bytů vylučujeme.
Další spornou oblastí je výše nájemného a poměr investic do oprav a správy bytového fondu. Společnost je přesvědčena, že rekonstrukce bytů a domů v požadovaném rozsahu není za stávající situace regulovaného nájmu možná. Při nájmu ve výši 28,60 Kč za m2 nelze získat dostatečnou částku na požadované opravy a rekonstrukci v řádu milionů. Podle dat, běžně využívaných pro výpočet nákladů na správu objektů a výši nájmu, by měla hodnota nájemného odrážet 2-3 % z reprodukční hodnoty nemovitosti, která se dnes pohybuje od 20.000 Kč za m2 a výše. Investor má přirozeně nárok také na přiměřený zisk, běžně udáván na 5 % ročně z tržní hodnoty nemovitosti. V tomto kontextu by se musel přiměřený nájem, odpovídající stavu a potřebám objektu a současně tržním podmínkám, pohybovat mezi 80-100 Kč/m2. Současný stav však odráží pouhou třetinu. Jelikož je v zájmu společnosti svůj majetek udržovat, chce využít také dostupných veřejných prostředků na opravy domů. V současnosti společnost Byty Česká Lípa usiluje o získání prostředků z veřejných programů na zateplení panelových domů apod.
Potěšující zprávou ovšem je, že nájemníci jsou v některých případech ochotni se na opravách finančně spolupodílet (např. na výměně oken) či přispět svými silami ke zvelebení společných prostor v případě, že jim vlastnická společnost poskytne materiál. Takový přístup společnost Byty Česká Lípa vítá a bude jej podporovat.
Sdružení a společnost Byty Česká Lípa se však na řadě otázek shodly. Tou první je obecný fakt, že zásadní rekonstrukce bytového fondu na panelovém sídlišti je především z finančních důvodů otázkou dlouhodobou. Vzhledem k různému technickému stavu objektů a mnoha individuálním stížnostem, které často směšují drobné opravy na účet nájemníka s opravami, jež podle zákona má hradit majitel, přistoupila společnost Byty Česká Lípa k opatření, které zmonitoruje stav jednotlivých bytů. V součinnosti se Sdružením nájemníků bude vypracován harmonogram návštěv jednotlivých bytů, jejichž cílem bude zmapovat stav každého jednotlivého bytu a podle výsledků pak sestaveny preference pro opravy bytů a domů.


Termín zahájení této revize a její průběh oznámí společnost nájemníkům do konce měsíce června. Společnost Byty Česká Lípa uznává také námitku sdružení, že při správě svého majetku, respektive v případě kontroly nájemníků, nebyla dostatečně důsledná. Ačkoliv nelze vždy stanovit taková kritéria pro výběr nájemníků, která by neznevýhodňovala určitou část zájemců, chce se společnost spolu se Sdružením pokusit vytvořit nové podmínky pro uzavírání smluv s nájemci, které by předcházely případným rizikovým nájemníkům.
Důslednost v postoji k nájemníkům nyní hodlá společnost dodržovat přesně v rámci platných legislativních pravidel. Na základě kontroly všech domácností tak bude zkoumat, zda nájemníci např. nezneužívají byty s regulovaným nájemným, ačkoliv vlastní další nemovitost určenou k bydlení, zda odpovídá počet nahlášených osob v domácnosti apod. Na základě výsledků tohoto monitoringu pak budeme jednat.


Dalším bodem, na němž se Sdružení a společnost Byty Česká Lípa shodli, je urychlené jednání v případě domů č. p. 2216, 2217, 2218, které jsou z pohledu chování nájemníků považovány za nejrizikovější. Společnost už přistoupila ke konkrétním opatřením u domu č. 2216, kde byly nainstalovány kamery, byla zpřísněna kontrola apod. a nyní zde zaznamenává pozitivní výsledky. Ve zbývajících dvou domech budou tyto bezpečnostní úpravy provedeny v brzké době. Podobnými kroky, spolu s přísnou kontrolou každé domácnosti ve zmíněných domech a novými smluvními podmínkami, chceme eliminovat počet rizikových obyvatel nejen v těchto domech, ale na celém sídlišti. Sdružení Za klidný Sever tento postup podpořilo.
Postup v případě jednání s obyvateli sídliště Sever chceme jako majitelé domů projednat také s ombudsmanem Otakarem Motejlem. Vzhledem k tomu, že jsme o jeho návštěvě v České Lípě nebyli informování, nedostali jsme ani příležitost se k tématu na místě vyjádřit.
I přes určité nesouhlasné postoje, které přirozeně vyplývají z odlišného postavení vlastníka bytů a nájemců, považujeme schůzku se zástupci Sdružení a starostkou České Lípy za úspěšnou a průlomovou. Řada podnětů ze strany Sdružení pro nás představuje cennou zpětnou vazbu a přináší potřebné informace. Sdružení považujeme za vhodného prostředníka
v komunikaci mezi společností a obyvateli sídliště Sever. Také z tohoto důvodu jsme se dohodli na pravidelném setkávání. V rámci dalšího postupu při správě bytového fondu na sídlišti Sever jsme se shodli na prioritách, které nyní společnost Byty Česká Lípa zpracovává do časového harmonogramu. Následně budou konzultovány se Sdružením a ve spolupráci s ním také realizovány.
V Praze 22. června 2009
Ing. Zdeněk Havelka
generální ředitel a předseda představenstva