Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Propadům v příjmech se Nový Bor nevyhne

Archiv

Rozpočtované příjmy na letošní rok představují sumu 172 miliony 624 tisíce korun. V položce nejsou zahrnuté příjmy, které stát přerozděluje prostřednictvím obcí, například sociální dávky.
 „Navzdory tomu,  že Novoborští vstupovali do letošního roku s přebytkem hospodaření z roku 2008 ve výši 19,7 milionu korun, patří i Nový Bor k obcím, které letos zaznamenávají obrovský propad v příjmech,“ konstatuje ing. Jiří Anděl, vedoucí finančního odboru Městského úřadu v Novém Boru.  „Jen příjmy z daní budou letos představovat propad jdoucí hodně přes 10 milionů korun. Další výpadek, odhadem 6 až 7 milionů korun,  je v příjmech z prodeje nemovitostí,“ předpokládá. Nemusí snad ani dodávat, že menší daňová výtěžnost je daná skomírající ekonomikou.
„S organizacemi, jejichž zřizovatelem je město, máme základní koncept rozpočtu projednaný. Do konce září pravděpodobně uspořádáme pracovní sezení zastupitelstva, abychom skloubili parametry těch, kteří v zastupitelstvu prezentují jednotlivé politické strany a seskupení, a ujasnili si priority ve výdajích,“ zdůvodňuje místostarosta Nového Boru Stanislav Valdman. „Všichni zastupitelé musejí respektovat mandatorní výdaje, poněvadž  ty ovlivnit nemohou. „Například vyplácení dávek, na které dostáváme peníze přímo od ministerstva práce a sociálních věcí.“ Město musí pokrýt také provoz předškolních a školních zařízení. „Budeme sice hledat možnosti, jak ušetřit, ale moc jich není,  poněvadž bychom museli přistoupit k některým strukturálním a organizačním změnám, což je prakticky vyloučené,“ uvažuje místostarosta. Připouští, že v rozpočtu jsou i  kapitoly, kde se úspory nabízejí, ale jen na první pohled. Poměrně velkou sumu představují mzdové prostředky a když jde o velkou částku, lze z ní odkrojit největší krajíc. „Očekávám, že o tuto kapitolu svedeme ostrou debatu. Do nynější doby jsme naplnili, co nám doporučil audit, a provedli příslušné snížení počtu pracovníků. Otázkou je, zda můžeme jít ještě dál nad rámec auditu,“ uvažuje Stanislav Valdman.
Vedoucí finančního odboru zmiňuje 4 miliony 800 tisíc korun ušetřené na vlastním chodu úřadu. „Nejsou to však čisté úspory, protože částečně se z těchto peněz pokrývaly vícenáklady, s nimiž rozpočet nemohl počítat, například vzrůst záloh na odběry zemního plynu.“
Další kapitolou rozpočtu jsou investice. Často viditelné přímo v ulicích města, proto veřejností ostře sledované i kritizované. „ Předpokládám, že půjdeme jen do takových akcí, kde získáme finanční prostředky z nějakých fondů. Slibně se jeví kanalizace, kterou buduje sdružení obcí Janov, Sloup v Čechách a Radvanec a v němž má město Nový Bor čtvrtinový podíl.  V dohledné době budeme podepisovat také  smlouvu na stavbu lávky přes silniční obchvat,“ upozorňuje místostarosta. Jestli městu nějaké peníze zbudou, pak je s největší pravděpodobností vloží do údržby komunikací, chodníků či osvětlení. K hodně diskutovaným položkám v rozpočtu patří už mnoho let finanční prostředky na podporu sportu a kultury ve městě. „Je jasné, že do těchto oblastí vložíme míň peněz, než tomu bylo v minulých letech,“ uzavírá Stanislav Valdman.