Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Rada města podpořila výstavbu divadla za více než 327 milionů

Archiv

Věří, že na dokončení divadla získá státní dotaci. Statický průzkum na pozemku v centru města, kde moderní budova vyroste, začne zřejmě na začátku příštího roku. Novinářům to dnes řekla českolipská starostka Hana Moudrá.


"Kromě divadelního sálu se 330 sedadly počítáme v nové budově také s víceúčelovým sálem pro 130 až 150 lidí, s restaurací, kavárnou, vinárnou a prostorem pro společenská setkání," dodala Moudrá.


Kdyby radnice státní dotaci nedostala, stavební firma by provedla práce pouze za městských 100 milionů korun. Potom by stavbu zakonzervovala a pokračovala by na ní, až by se v rozpočtu objevily další peníze.


V polovině listopadu letošního roku nabylo stavební povolení na předmětnou akci právní moci. Odbor rozvoje, majetku a investic projednal s dodavatelem stavby Centra umění a kultury v České Lípě, s firmou Metrostav, a.s., Praha, možnost uvedení smlouvy v účinnost pro část předmětu plnění, který by byl kryt finančními prostředky schválenými zastupitelstvem města na tuto akci ve výši 100 mil. Kč. Tato finanční částka byla na výstavbu nového českolipského divadla zastupitelstvem města schválena již v roce 2000 a zařazena do tzv. fondu rozvoje. Navrhovaný dodatek tak smlouvu uvede v účinnost v části předmětu plnění – realizace stavby – a to do výše finančních nákladů, které má město Česká Lípa v současné době k dispozici.


Nutný je statický průzkum, aby výstavba neohrozila nedaleké domy. Jeden z nich se ale musí zbourat, další dům odborníci zajistí proti zřícení. Podle Moudré se město vynasnaží, aby práce na Centru umění a kultury obtěžovaly co nejméně obyvatele v okolí. Na výstavbu dohlédnou pracovníci památkové péče, protože nové divadlo vznikne na historicky cenných místech čtyřicetitisícového města.


Jiráskovo divadlo vzniklo z bývalé sokolovny a má nevyhovující vzduchotechniku a špatnou statiku. Svým vzhledem navíc neodpovídá klasické scéně, jakou se chlubí sousední Liberec, Jablonec nad Nisou nebo Nový Bor. Nové divadlo umožní připravovat technicky dokonalejší představení než současné. Vedle hostujících divadelních souborů a dalších umělců by ho využívali také českolipští ochotníci.


Myšlenka na vybudování nového divadla v České Lípě byla zastupitelstvem města schválena již v roce 2000. O dva roky později, tedy v roce 2002, byla vyhlášena architektonická soutěž na Centrum umění a kultury, jejímž vítězem se stal návrh zpracovaný firmou Morix, s.r.o., Praha. V dubnu roku 2004 byla dále vyhlášena veřejná obchodní soutěž na dodavatele předmětné stavby. Komisi pro posouzení a hodnocení nabídek jmenovala v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek vláda České republiky. Členy komise byli kromě zástupců z řad zastupitelů města Česká Lípa jmenováni i zástupci Ministerstva kultury ČR, Ministerstva financí ČR a Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Nejvýhodnější nabídku předložila společnost Metrostav, a.s., Praha, (nabídková cena cca 327.500.000,- Kč včetně DPH, záruční lhůta na stavební část 73 měsíců), se kterou město Česká Lípa v loňském roce uzavřelo smlouvu o dílo.