Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Reakce novoborské radnice na prohlášení ředitele divadla

Archiv

Návrhem koncepce a založením Kultury, s.r.o, se zabývá vedení města Nový Bor už více než půl roku. Radě města byl tento návrh na správu kulturního zařízení města (koncepce Kultury, s.r.o.) poprvé předložen 22. června.


Proč Město Nový Bor schválilo založení Kultury, s.r.o.?


„Hlavním důvodem bylo to, že dojde k finanční úspoře a zkvalitnění řízení. Město Nový Bor předpokládá, že ušetří na provozních dotacích kulturních zařízení téměř půl milionu korun ročně. Tato společnost bude zastřešovat: Městské divadlo, Navrátilův dům, Městské kino, Letní kino, Výstavní galerie v divadle a kině. Plně fungovat začne od 1. ledna 2006. Dojde tak i k lepší koordinaci činností všech zařízení poskytujících v Novém Boru kulturně – společenské vyžití,“ vysvětluje ing. Radek Nastič (ODS).


Napadení vedení města Nového Boru ze strany ředitele SDS, není podloženo pravdivými informacemi. Usnesení Rady města a Zastupitelstva města, která se týkala založení Kultury, s.r.o., jsou veřejná a jsou k dispozici na úřední desce, na internetu i v Novoborském měsíčníku. Pan ředitel SDS se nezúčastnil ani jednoho zasedání, ač byl již v červnu vedoucí školství a kultury Mgr. Janou Loveckou informován (jak sám přiznává v interní e-mailové poště).


Zastupitelstvo města vyjádřilo souhlas s koncepcí Kultury, s.r.o. (31. srpna 2005). Rada ani Zastupitelstvo města nejsou povinny projednávat každé své rozhodnutí s poradními orgány, jako jsou komise města. Hned po schválení koncepce Kultury přišli její navrhovatelé seznámit pana ředitele SDS se základními body. I s tím, že Stálá divadelní scéna by měla splynout s nově zakládanou společností a že se se zaměstnanci SDS i nadále počítá.


Řediteli Stálé divadelní scény byla nabídnuta funkce programového pracovníka, kterou doposud víceméně vykonával, on ale tuto nabídku odmítl a podal výpověď.


Ředitel Hylebrant také mluví o profesionálním týmu, který v Novém Boru vytvořil. Je však pravdou, že kromě uvaděčky a pokladní převzal tento tým od svých předchůdců. Nedokázal si kolem sebe udržet tým lidí, který by s ním chtěl spolupracovat. Jeho spolupráce s kinem i s technickým personálem divadla byla velice chladná a bylo nutné často řešit spory, které vyvolávalo jeho chování. Docházelo k nesouladu mezi ředitelem SDS a členy kulturní komise, kteří pořádali akce města. Jeho styl práce začínal u malých každodenních nepravd až po klamavé údaje na bannerech a plakátech uvádějící veřejnosti nepravdivé informace o programech.


„Dokázal si přivlastnit i práci jiných (viz. akce Čarodějnice), kdy uveřejnil v tisku, že celou akci pořádala SDS, přičemž ve skutečnosti akce probíhala v režii Města Nový Bor, Sboru dobrovolných hasičů a pana Davida Sobotky. Přejeme panu řediteli, aby v sobě našel profesionální slušnost nejen k divákovi, ale i ke svým spolupracovníkům,“ dodává ing. Radek Nastič (ODS).