Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Rekonstrukce čističky odpadních vod

Archiv

Staveniště bylo dodavateli předáno koncem října, aby mohl provést přípravné práce. Dokončení stavby je plánované do dubna 2011.
 „ Stavba byla původně  součástí integrovaného projektu pro Českolipsko Čistá Ploučnice, který měl v povodí Ploučnice řešit nakládání s komunálními odpadními vodami v souladu s novou přísnější legislativou, konkrétně se směrnicí Rady č. 921/271/EHS. Zahrnoval  rekonstrukci pěti ČOV (Česká Lípa, Nový Bor, Doksy, Jablonné v Podještědí, Nové Zákupy) a dostavbu kanalizací v aglomeracích Nové Zákupy, Kamenický Šenov,  Mimoň a jehož celkové náklady vycházely na cca 600 milionů korun,“ připomíná ing. Dagmar Haltmarová, tisková mluvčí SVS. Projekt Čistá Ploučnice byl od počátku připravovaný pro spolufinancování z evropských fondů, konkrétně z Fondu soudržnosti, do kterého byla podaná žádost již v roce 2005. „Poněvadž náš projekt – stejně jako řada projektů jiných vodárenských společností – nebyl finančně podpořený,  byl  přepracovaný a rozdělený na zcela samostatné projekty,“ zdůvodňuje tisková mluvčí. Pro pět dílčích staveb – rekonstrukce ČOV Česká Lípa, Nový Bor, Doksy, Jablonné v Podještědí a kanalizace Kamenický Šenov, podala SVS  žádost o dotaci z  Operačního programu Životní prostředí. Pro  stavby ČOV Nové Zákupy a kanalizace Zákupy žádá o dotaci  z programu Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizace, což je program Ministerstva zemědělství ČR.  „Žádosti jsou zaregistrované, ale netušíme, jestli  SVS dotaci na rekonstrukci ČOV v Novém Boru získá a v jaké výši by mohla být,“ konstatuje ing. Dagmar Haltmarová s odkazem na jednání, které v Nové Boru proběhlo loni v srpnu, týkalo se zajištění výstavby kanalizace a ČOV  a jehož se kromě představitelů SVS zúčastnili starostové obcí na Novoborsku. „Tehdy zástupci SVS přislíbili vedení města, že čistírna odpadních vod v Novém Boru bude zrekonstruovaná bez ohledu na to, zda SVS získá na stavbu dotaci. Naše společnost slib dodrží.“ 
Město Nový Bor figuruje v seznamu aglomerací nad 10 000 ekvivalentních obyvatel, které musejí mít do roku 2010 vyřešeno čištění městských odpadních vod v souladu s požadavky Evropské unie. Požadavky jsou zahrnuté do nového vodního zákona a jeho prováděcích předpisů. Právní odpovědnost za splnění požadavků nových právních předpisů a dosažení emisních standardů ve stanovených ukazatelích ve vypouštění odpadních vod nese Nový Boru.
„Jsme rádi, že našemu městu už nebudou hrozit sankce za vypouštění odpadních vod. Budeme tak jednou z mála aglomerací v našem regionu, která splní požadavky EU o čištění městských odpadních vod v termínech dohodnutých Vládou ČR s EU,“ konstatuje místostarosta Nového Boru Stanislav Valdman. Upozorňuje zároveň na další důležitou a související akci - odkanalizování Janova, Sloupu v Čechách a Radvance. „Kanalizace přijde odhadem na 140 až 180 milionů korun a Svazek obcí Nový Bor, Sloup v Čechách a Radvanec podá v nejbližších dnech žádost o dotaci  z programu Státního fondu životního prostředí. Zároveň existuje příslib SčVK,  jakým způsobem se budou finančně na akci podílet oni a jakým dotčené obce. Důležité je, že se budou tyto odpadní vody následně přečerpávat do rekonstruované a rozšířené čistírny odpadních vod v Novém Boru.“ Poznamenejme, že po dokončení kanalizaci převezmou právě akciová společnost Severočeské vodovody a kanalizace.
 A v čem rekonstrukce novoborské čističky odpadních vod spočívá? „Navržené řešení stavby počítá s vybudováním mechanicko-biologické čistírny s oddělováním části dešťových přítoků za usazovací nádrží. Návrh rekonstrukce čistírenské linky využívá po úpravách všechny stávající nádrže čistírny, které doplňuje o dostavbu kruhových dosazovacích nádrží a čerpací stanice externí cirkulace,“ přidává několik detailů ing. Drahomíra Traplová z odboru životního prostředí a zemědělství KÚ Libereckho kraje. „Řešení stavby využívá většinu stávajících průtokových cest, které v potřebné míře upravuje a doplňuje. V kalovém hospodářství využívá po úpravách stávající uskladňovací nádrže. V plné míře zůstane zachován také stávající biologický dočišťovací rybník. Podmínkou je odbahnění rybníka po rekonstrukci čistírny odpadních vod.“