Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Rodičovské ladění v Koblížku

Archiv

Cílem projektu je vytvoření vhodných podmínek pro kombinaci pracovního a  plnohodnotného rodinného života. Na realizaci projektu získalo centrum dotaci ve výši cca 1 milion 600 tisíc korun, partnery projektu  jsou město Nový Bor a DDM Smetanka.
„Celkové veřejné výdaje činí  1 622 202 korun,  z toho na prostředky z Evropského sociálního fondu připadá 1 378 871kč a zbytek je finanční podpora ze státního rozpočtu. V projektu počítáme rovněž s příjmem ve výši  243 330 korun, takže  celkový rozpočet projektuj je 1 782 202,“ uvádí  do koruny přesně vedoucí projektu Petra Vlčková.
Občanské sdružení Centrum pro rodinu Koblížek bylo založeno už v roce 2005 a prostory pro působení mu poskytlo město. Během čtyřletého působení získali v centru  solidní přehled o tom, co postrádají maminky, které jsou s dětmi na mateřské, jaké informace jim chybějí, jaké problémy je při nástupu do zaměstnání trápí atd. Nasbírané zkušenosti pak v centru zužitkovali při formování obsahu Rodičovského ladění. Projekt je zaměřený především na ženy (případně muže) po mateřské nebo rodičovské dovolené, které se navzdory rodičovským povinnostem hodlají uplatit na pracovním trhu. „Týká se rovněž partnerů rodičů na mateřské či rodičovské dovolené nebo rodičů pečujících o dítě do věku patnácti let a v neposlední řadě i potencionálních rodičů,“ doplňuje  Petra Vlčková a na okraji zmiňuje, že jen cca 1,5% českých otců využívá rodičovskou dovolenou. 
Rodičovské ladění tvoří sedm klíčových aktivit realizovaných paralelně. Patří k nim i  miniškolka, která již začala fungovat a de facto supluje jesle, poněvadž sem mohou na čtyři hodiny denně  docházet děti od jednoho do čtyř let.  „Dalším blokem našeho projektu je rekvalifikační kurz pečovatelka o děti ve věku od tří do patnácti let. Kurz v rozsahu 175 hodin absolventi uzavřou získáním certifikátu ministerstva školství mládeže a tělovýchovy,“ upřesňuje Petra Vlčková. Vzdělávání rodičů formou pravidelných seminářů je další aktivitou. V modulu aktivizace pro pracovní trh se například dozvědí, jak vyjednávat se zaměstnavateli o flexibilním pracovním úvazku. Všechny semináře vedou k  témuž cíli – snadné slaďování pracovního a rodinného života. Vedoucí projektu má odpověď i na otázku, kdo se postará o děti, když se jejich rodiče budou vzdělávat. “Po dobu školení bude probíhat řízený program dětí v dětském koutku mateřského centra Koblížek nebo na zahradě.“   
Rodičovské ladění nezapomíná ani na tatínky. Jim a jejich dětem je určený blok s názvem Zelený táta orientovaný na podporu otcovských kompetencí a rozvíjení rodinných vztahů. Celodennímu programu bude vyhrazena jedna sobota v měsíci, kdy si tatínkové a jejich děti mohou pod odborným vedením  vyzkoušet bohaté portfolio her a dalších aktivit zaměřených mimo jiné na ekologickou výchovu v rodině.  Součástí projektu je také webová agentura, která bude zprostředkovávat hlídání dětí. Slaďování rodinného a pracovního života bude zábavnou formou podpoří  komiks, do kterého jsou zařazené i omalovánky pro děti. Do výčtu klíčových aktivit zbývá už jen soutěž Společnost přátelská rodině  zaměřená na posílení úlohy rodiny ve společnosti.
Na jedinečnost projektu Rodičovské ladění upozorňuje místostarosta Nového Boru Stanislav Valdman .“ Od roku  2005, kdy bylo Centrum pro rodinu Koblížek založeno a kdy mu město poskytlo prostory v DDM Smetanka, organizují v Koblížku rozličné volnočasové aktivity pro rodiče s dětmi. A dělají to perfektně, klobouk dolů, mají co nabídnout,“ chválí místostarosta. „Dotace  je ve správných rukou.“ Dlužno připomenout, že se projekt týká nejen rodin z Nového Boru, ale všech rodin žijících v šestnácti obcích  mikroregionu Novoborsko.