Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Saská Žitava chce lákat turisty také na české památky

Archiv

Na pomezí těchto tří zemí chce vytyčit 550 kilometrů dlouhou trasu s názvem Via sacra, která bude spojovat 16 sakrálních staveb a turistických atrakcí nadregionálního významu. Starosta Žitavy Arnd Voigt dnes novinářům řekl, že čtyři zastávky jsou v Polsku a čtyři v Česku.


"Vedly nás k tomu čistě pragmatické důvody. Jsou zde pamětihodnosti evropského významu, ale turisté přitom z neznalosti mnohdy směřují jen do Prahy, Drážďan nebo Vratislavi," podotkl autor projektu Volker Dudeck.


Vytipovat trasu pomohli památkáři a historici všech tří zemí. Příprava projektu trvala zhruba dva roky a Evropská unie na něj dala prostřednictvím programu Interreg IIIA 290.000 eur. Dalšími 30.000 eury přispěla žitavská radnice. Evropské fondy a Žitava podpoří i zviditelnění trasy jako nového turistického produktu částkou 230.000 eur. První značky a turistické tabule se na trase objeví po Novém roce. Jejím výchozím místem je Žitava, dalšími zastávkami jsou například hrad a klášter Oybin, chrám svatého Petra s chrámovou pokladnicí v Budyšíně, sakrální stavby v Ostritz a ve Zhořelci. Na polském území vede Via sacra ke kostelům v Jaworu, Karpaczi nebo Jelení Hoře. Zastávkami v Česku jsou Bazilika navštívení Panny Marie v Hejnicích, Johanitská komenda svaté Zdislavy v Českém Dubu a kaple svaté Anny v Mnichově Hradišti, v níž se nachází hrobka Albrechta z Valdštejna. Trasa končí v poutním kostele svatého Vavřince a Zdislavy v Jablonném v Podještědí.


"Lidé najdou na místech i ubytování v církevních památkách," dodal Dudeck.


Trasa podle něj umožní nejen volný pohyb přes hranice, ale i cestování do minulosti a oddych.


"Kostely a kláštery jsou nejlepším místem pro rozjímání a vnitřní zastavení," poznamenal.


Podle vedoucí žitavského informačního střediska Elke Ottové stoupá již nyní zájem německých turistů o novou trasu.


"Zaznamenali jsme meziročně o pětinu více rezervací," upřesnila.


Do Žitavy jezdí turisté obdivovat hlavně ojedinělé postní plátno s biblickými motivy; takových pláten je na celém světě jen asi 18. Letos si ho tam přijelo prohlédnout 30.000 turistů.