Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Sklo prorůstá kamenem

Archiv

„Výstavu nazvanou Paralelní cesty jsme se rozhodli uskutečnit nejen k významnému jubileu, které autorka oslavila letos v únoru, ale i proto, abychom návštěvníkům představili tvorbu M. Glückaufové, která bezpochyby patří mezi osobnosti, které výrazně ovlivnily podobu českého skla a sklářské výroby,“ sdělila Petra Ajšmanová, ředitelka Sklářského muzea.


Vernisáž výstavy proběhla ve čtvrtek 6 dubna. Úvodního slova se ujal Jaroslav Polanecký, který s nadsázkou řekl, že: „Paralelní cesty jsou to proto, že osud ukázal autorce cesty vedoucí paralelně nadohled a nadoslech oné jedinečné stezky, zvané „umprumácká“, která je na povrchu planety viditelná i z vesmíru.“


Tato výstava není retrospektivou, ale jen zastavením na dlouhé cestě, po které kráčí Marie Glückaufová správným směrem a správnou rychlostí. S pracovitostí její vlastní a s radostí z poznávání a objevování vznikla výstava, v níž se propojuje volná tvorba a design.


 „Zkušenosti z designu jsou pro mě dobrou cestou, jak pochopit materiál, funkci, tvar a barvu. Avšak kámen není jen materiálem, ale také odkazem minulosti. Skrze něj se snažím porozumět matce přírodě, která je nejlepší designérka a učitelka,“ prozrazuje autorka Marie Glückaufová.


Zmiňuje také vlastnosti kamene, především jeho paměť a vzpomínky.


„Kámen vnímá časový úsek dějin celé naší planety a náš čas je pro něj jen zlomkem vteřiny.“


Ve vystavených dílech se setkává paměť kamene a mnohem mladšího skla, které je vytvářeno lidským citem a důmyslností. Vzniká tu kontrast průzračné křehkosti a optické iluze s přímočarou drsností, který nakonec směřuje k harmonickému celku. „Umění může být pravdivé a zároveň i krásné,“ shrnul na závěr J. Polanecký.


Výstava Paralelní cesty se koná pod záštitou Ministerstva kultury ČR a za finanční podpory Města Nový Bor a potrvá ve Sklářském muzeu Nový Bor do 4. června.