Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Školka v Kalinově dostala zelenou

Archiv

Dílo v hodnotě 2, 5 milionu korun a částečnou rekonstrukci vily provedou od 1. června do 18. srpna podle projektu zpracovaného ateliérem HBV, s. r. o., Česká Lípa  zaměstnanci společnosti Borská stavební, s r. o.
„Částečná rekonstrukce se týká suterénu a prvního nadzemního podlaží, poněvadž o využití prvního patra a podkroví prozatím není rozhodnuto,“ zdůvodňuje starosta Nového Boru Jindřich Mareš. „Stavební úpravy jsou však  koncipovány tak, aby se při rekonstrukci dalších pater nemuselo zasahovat do prostor, které již budou upravené.
 Vila v Kalinově ulici byla původně součástí domova mládeže a město muselo za její koupi Libereckému kraji zaplatit  2 miliony 371 tisíc korun. Liberecký kraj vilu prodal s podmínkou, že nebude využívána ke komerčním účelům, ale bude k dispozici neziskovým organizacím. Poněvadž  kapacita mateřských škol ve městě nestačí pokrýt poptávku, rozhodli novoborští zastupitelé, aby vila  sloužila jako předškolní zařízení.
 „Při částečné rekonstrukci bude vytvořeno sociální zařízení,  šatny a kuchyně.  Podlahy budou vyměněné a dojde také ke kompletní výměně rozvodů ústředního topení včetně těles, rozvodů vody, kanalizace a elektroinstalací, osvětlení prostor v suterénu a přízemí, jedné bytové stanice (pro oddělená měření odběrů energií) a také k realizaci dílčí části kotelny,“ vypočítává Milan Geby, referent z odboru rozvoje města. Do mateřské školy bude samostatný vchod a její prostory budou od ostatních oddělené.
 „Pro potřeby mateřské školy bude zrekonstruován také objekt č. p. 121 v Kalinově ulici (bývalá jídelna). Původně byl rovněž součástí  komplexu domova mládeže a na město Nový Bor byl převeden bezúplatně,“ připomíná starosta. „Projekt na rekonstrukci je zpracovaný, stavení povolení vydané a nyní čekáme, jestli uspějeme v žádostech o dotace.“ Na obnovu čeká také sportovní areál, který původně patřil domovu mládeže. Zřizovatel počítá s tím, že areál nebudou využívat jen děti z mateřské školy, ale také žáci ze ZŠ na náměstí Míru, protože tato škola nemá venkovní sportoviště.