Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Soutěž o Bůhví

Archiv

Pražská kapela Bůhví má nakročeno k dobytí scény české pop music. Už nyní čeří svým debutovým albem Akt její stojaté vody a těší se stále větší pozornosti médií i nejširší veřejnosti, což skupina nemusí přičítat zdaleka pouze účinkování zpěváka a klávesisty Ondřeje Brzobohatého v minulém ročníku show Česko hledá SuperStar.


Síla kapely Bůhví spočívá v autorském tandemu obou jejích zpěváků Ondřeje Brzobohatého a Martina Hrubého. Žánrově mísí rock, folk, latinskoamerické motivy s vlivy z Balkánu, Litvy, Ruska… zkrátka nechává se ovlivňovat muzikou z nejrůznějších koutů světa, a tak se hlásí k aktuálnímu trendu současné populární hudby. Kapela sama označuje s nadsázkou svůj styl za „czech world music“, kterým oslovuje publikum napříč celým hudebním spektrem.


Bůhví se mohou pochlubit i přízní kritiky.


„Nové album mladé jazz-folk-rockové formace příjemně vybočuje ze stereotypů českého popu,“ pochvalují si Lidové noviny.


 „Blues, swing, folk, vkusný pop, rock, world music, francouzský šanson, americký rhytm´ blues, ruská vypalovačka. Je tu prostě všechno a navíc dokonale propletené a zahrané. Poctivě, přesné a s dávkou zdravého nadhledu… Album Akt představuje bohatě prostřený stůl, z něhož můžeme vyzobávat delikatesy nebo ho spořádat celý. Špatně vám rozhodně nebude,“ chválí Deníky Bohemia.


A Mladá fronta Dnes do třetice dodává: „Aktuální album Akt by při troše štěstí mohlo z nadějné skupiny udělat respektovanou formaci. Je totiž kvalitní, pestré a zábavné.“ Mezi čerstvé úspěchy kapely patří vítězství na letošní Portě i cena Krteček z festivalu Zahrada.


„Strašně nás to překvapilo a samozřejmě potěšilo,“ říká Ondřej Brzobohatý. „Nejsme totiž vyloženě folková skupina. To, že nás takhle vezme i folkové publikum, jsme vůbec nečekali.“


Tři otázky pro Ondřeje Brzobohatého:


Jak byste představil skupinu Bůhví?


Kapela vznikla před čtyřmi lety, já jsem do ní nastoupil o něco později. Možná náš název svádí k představě souboru bigotních katolíků, co zpívají o příchodu spasitele, ale není tomu tak. Jméno jsme si vypůjčili z knihy Josepha Hellera. Co bych o nás řekl? Jsme parta pěti hudebníků, kteří věří své muzice. Samozřejmě že chceme prodávat dost cédéček a hrát před natřískanými sály, ovšem pouze s muzikou, za jakou si stojíme. Kompromisy v tomto smyslu by nás nebavily. Naše písničky se mi nepředstavují lehce, protože vycházíme ze spousty vlivů a strčit je všechny do jedné škatulky snad ani nejde. Mísí se v nich folk, rock, kubánský džez nebo swing s vlivy z Balkánu, Litvy, Ruska… inspirací máme celou řadu, a tak jsme si vymysleli vlastní žánrový šuplíček, abychom je nemuseli zdlouhavě vyjmenovávat. Říkáme tomu czech world music.


Řady návštěvníků vašich koncertů v posledních měsících rozšířily mladé divačky soutěže Česko hledá SuperStar, které asi jinak většinou poslouchají docela jiný hudební žánr. Nevadí vám, že spíš než za vaší muzikou a texty chodí za tím moderátorem z Novy?


Proč by mě to mělo štvát? Naopak jsem rád, že je na koncertě hodně lidí, že poslouchají nebo tancují a hlavně že se všichni baví. Jistě, takové holky tam jsou, ale to je přeci dobře. Myslím si, že naše písničky se můžou líbit i jim, přestože nejsou přímo vymodelované pro komerční hitparády. Do chvíle, než jste uspěl v konkurzu na Nově, jste byli parta mladých muzikantů na stejné startovací čáře.


Jak ovlivnil vztahy v kapele Bůhví váš prudký mediální vzlet?


Vůbec nijak, v tom se určitě nepletu. Kluci to neberou tak, že oni někde zůstali a já jsem vylítl nad ně. Pořád na sebe máme nějaké narážky, takže si od nich vyslechnu své, ale všechno je to v rámci legrace. Spíš by mě zarazilo, kdyby mě z našeho neustálého popichování začali vynechávat, to by možná bylo znamení průšvihu. Ale nic takového se naštěstí neděje a já se vždycky na ty jejich řeči těším, protože jsou vtipné.


Soutěž


Napište na adresu barta@i-noviny správnou odpověď na otázku: "Jak se jmenuje druhá deska skupiny Bůhví?" a obdržíte od nás dva lístky na zmíněný koncert. Vítěze vylosujeme ze všech správných odpovědí došlých do sedmi dnů od vydání tohoto článku (platí čas v perexu).