Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Spor o Tlustec stále pokračuje

Archiv

"Dosáhli jsme svého cíle - zákazu těžby, definitivně vyhráno ale není, vývoj věci proto budeme pečlivě sledovat," řekl dnes  Miloslav Lomič z Hnutí Duha.


Podle Miroslava Šimonka ze Sdružení na záchranu kopce Tlustec se totiž i přes zákaz v lomu stále pracuje.


"Upozorňovali jsme na to úřady a změny jsme zatím nedosáhli, i když jsou práce v lomu nezákonné," řekl dnes  Šimonek.


Sdružení se obrátilo i na stavební úřad, který nyní případ prověřuje. Přesto ekologové i vedení radnice v Jablonném v Podještědí považují rozhodnutí o zastavení těžby za vítězství ve sporu, který se táhne téměř deset let.


První protesty proti těžbě čediče na Tlustci začaly v roce 1994, kdy lom patřil dnes již zkrachovalé firmě Beron.


"S obnovením těžby jsme nesouhlasili, obávali jsme se zvýšeného provozu nákladních aut, prašnosti a hluku," řekla  ekoložka městského úřadu Hana Kotyzová.


Těžbu čediče na Tlustci zastavilo ministerstvo životního prostředí v roce 1998. Občané okolních obcí si totiž stěžovali na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy. Obvodní báňský úřad v Liberci ale loni v srpnu povolil těžbu obnovit. A to i přesto, že ministerstvo životního prostředí doporučilo nechat znovu posoudit vliv těžby na životní prostředí, a to ze dvou důvodů: šlo o nové povolení hornické činnosti a od 1. ledna 2002 se změnily předpisy. Báňský úřad ale nepovažoval nové posouzení vlivu na životní prostředí za nutné.


"Obnovení těžby je v menším rozsahu než dříve a bude znamenat menší zásah do životního prostředí, proto považujeme v minulosti zpracované posudky za dostačující," řekl tehdy  Dalibor Hampejs z Obvodního báňského úřadu v Liberci.


Ještě na podzim pak liberecká společnost Go Point zahájila těžbu. Její vyjádření se dnes  nepodařilo získat.