Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Stacionáře se dočkají v příštím roce

Archiv

Podle původního záměru měl být vytvořen do konce letošního roku, ale poněvadž zatím nejsou v DPS volné prostory, novoborští senioři si musejí na stacionář počkat déle.
„Denní stacionář je sociální služba a podle zákona o sociálních službách  může být provozována na základě udělení registrace ze strany krajského úřadu. Poté musíme chod personálně zajistit minimálně jedním pracovníkem středního zdravotnického vzdělání. O registraci budeme žádat až koncem tohoto roku,“ popisuje sled kroků vedoucích ke stacionáři Daniel Nerad, vedoucí Domu s pečovatelskou službou v Novém Boru. 
Novoborský dům s pečovatelskou službou sídlí ve třech objektech a senioři v nich mají k dispozici celkem sto šestnáct bytů,  z toho sedm  bezbariérových pro vozíčkáře. Se stacionářem se počítá v objektu C v Žižkově ulici, kde mají senioři k dispozici společenskou místnost a také středisko osobní hygieny vybavené  bezbariérových sprchovým koutem a dalším sociálním zařízením.  Přízemní byty jsou prozatím všechny obsazené, ale Daniel Nerad ubezpečuje, že jejich uživatelé zkrátka nepřijdou. „Jakmile se v kterémkoliv z objektů DPS uvolní byty, budeme jim je nabízet. Předpokládám, že se dohodneme.“  
Ze zákona plyne,  jaké služby by měl denní stacionář poskytovat. Například pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu (pomoc při osobní hygieně), aktivizační činnosti, sociálně terapeutické činnosti, zajištění stravy, zprostředkování kontaktů  se společenským prostředím atd.  “V rámci komunitního plánování nyní společně s odborem sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ v Novém Boru zjišťujeme nejen to, jaká je po denním stacionáři poptávka. Zajímá nás také, jakou mají senioři případně jejich rodinní příslušníci představu o poskytovaných službách. Potřebujeme vědět, jaký okruh seniorů má o denní stacionář zájem, a pokud se bude jednat o handicapované občany, musíme tomu přizpůsobit i výběr pracovníka denního stacionáře,“  zdůvodňuje Daniel Nerad.