Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

„Starostové“ nesouhlasí s diskriminací svých obyvatel

Archiv

Tento populistický krok v konečném důsledku prohloubí rozdíly v životní úrovni mezi obyvateli Liberce a České Lípy a obyvateli hospodářsky slabých a okrajových částí Libereckého kraje. Toto nesystémové opatření také diskriminuje všechny městské a soukromé nemocnice, ambulantní zdravotnická zařízení a provozovatele lékáren na celém území kraje.
Způsob, kterým krajská rada ČSSD a SOS s podporou KSČM rozhodla o zrušení poplatků, považujeme za selhání demokratických principů. Přes opakované sliby nebyla celá záležitost projednávána zastupitelstvem Libereckého kraje a diskuse nad písemnou informací předloženou až na základě žádosti klubů SLK a ODS byla v rozporu s jednacím řádem zastupitelstva Libereckého kraje ukončena. Vedení Libereckého kraje zvolilo postup, kdy se financování poplatků z rozpočtu bude v zastupitelstvu Libereckého kraje projednávat až měsíc po podpisu smluv, které kraj k jejich financování zavážou. Zastupitelé zvolení na kandidátce SLK považují tento krok za porušení rozpočtové kázně.
ČSSD slibovala v kampani před volbami do krajských zastupitelstev celoplošné zrušení poplatků ve zdravotnictví. Tento fakt respektujeme a chápeme, že ČSSD chce splnit svoje předvolební sliby, přestože priority kraje jsou podle našeho názoru v jiných oblastech a tématech. Vyzýváme zastupitele zvolené do zastupitelstva Libereckého kraje za ČSSD, aby svoje předvolební sliby plnili v souladu s platnými zákony České republiky a také v souladu se svými před a povolebními sliby a prohlášeními – nelze zvýhodňovat jen některé skupiny obyvatel Libereckého kraje, dále zhoršovat situaci  hospodářsky slabých oblastí, kde lidé budou platit poplatky dál a v rozporu se všemi proklamacemi jednat nedemokraticky a za zavřenými dveřmi.
Doporučujeme ČSSD, aby se v oblasti zdravotnických poplatků soustředila na legitimní politický souboj v Senátu a Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, kam tvorba legislativních norem patří. Pokud takový souboj ČSSD vyhraje a přesvědčí většinu zákonodárců o zrušení nebo omezení poplatků ve zdravotnictví, využije legitimní cestu ke splnění svých volebních slibů.
Hledání cest k obcházení zákonů snižuje respekt občanů nejenom k ČSSD samotné, ale hlavně k celému politickému systému v České republice.


Martin Půta, 30.1.2008
předseda zastupitelského klubu Starostové pro Liberecký kraj
starosta města Hrádek nad Nisou