Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Stipendijní program pro žáky středních škol zřizovaných Libereckým krajem

Archiv

Ve snaze zvrátit dosavadní neutěšený stav realizuje Liberecký kraj od roku 2007 kampaň na podporu vzdělávání v technických oborech TECHyes, která byla v loňském roce rozšířena na podporu odborného vzdělávání v širším slova smyslu. Stipendijní programy jsou již realizovány v některých krajích a ukázaly se být efektní formou finanční motivace žáků.
„Z tohoto důvodu považujeme za vhodné, ba dokonce nutné posílit motivační dopady kampaně uskutečněním vlastního stipendijního programu pro žáky středních škol, který byl Radou Libereckého kraje schválen 2. února 2010. Finální rozhodnutí o realizaci stipendijního programu je však na zastupitelích, kteří o něm budou rozhodovat na svém jednání 23. února 2010,“ uvedl náměstek hejtmana Radek Cikl, pověřený vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.


Východisky pro stanovení oborů, které by měly být podporovány formou stipendií, se stala podle něj jednak neuspokojená poptávka trhu práce po odbornících vzdělaných v těchto oborech, požadavky ze strany zaměstnavatelů a samozřejmě dlouhodobý nezájem o některé obory ze strany žáků. 
Možnost získání stipendia by se měla stát motivací žáků posledních ročníků základních škol k výběru, zahájení studia a následnému získání středního vzdělání v dlouhodobě nedostatečně navštěvovaných a trhem práce poptávaných oborech vzdělání. Zavedení stipendijního programu povede k navýšení počtů žáků vstupujících do podporovaných oborů, snížení počtu žáků, kteří předčasně odcházejí ze vzdělávacího procesu a zvýšení počtu úspěšných absolventů těchto oborů. Finanční motivace bude soustředěna na obory středního vzdělání s výučním listem (H) zaměřené do oblasti strojírenství a stavebnictví, případně další obory, které vyhovují výše uvedené specifikaci.
Stipendijní program je určen pro žáky středních škol zřizovaných výhradně Libereckým krajem. Bude realizován od školního roku 2010/2011 počínaje žáky prvních ročníků vybraných oborů vzdělání. To znamená, že ve školním roce 2010/2011 obdrží stipendijní příspěvek za dodržení níže stanovených podmínek pouze žáci 1. ročníků. Ve školním roce 2011/2012 budou moci obdržet příspěvek žáci 1. i 2. ročníků a ve školním roce 2012/2013 budou moci příspěvek obdržet všechny ročníky.  
Žáci budou moci při dodržení stanovených podmínek obdržet příspěvek motivační nebo prospěchový. Motivační příspěvek bude poskytován měsíčně ve výši od 250,- do 500,- Kč, zatímco prospěchový ve výši 1000,- Kč pololetně.


Podporované obory vzdělání:


KKOV NÁZEV OBORU VZDĚLÁNÍ
23-51-H/01 Strojní mechanik
23-52-H/01 Nástrojař
36-64-H/01 Tesař
36-67-H/01 Zedník
29-56-H/01 Řezník - uzenář
28-58-H/01 Sklář - výrobce a zušlechťovatel skla