Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Stop opět na stupních vítězů

Archiv

10. listopadu 2004 se skupinka gymnazistů v čele se svými profesory vydala na cestu do Prahy na vyhlášení soutěže o nejlepší školní časopis.


Naše škola se této akce účastnila již podruhé. V  loňském školním roce obsadil školní časopis STOP - STudentský OP(b)časník - skvělé 3. místo. O to větší motivace prodrat se ještě výše.



Vyhlášení soutěže se konalo v prostorách Černínského paláce, kde sídlí Ministerstvo zahraničních věcí. Nejdříve jsme museli projít bezpečnostní kontrolou a prokázat, že žádnou zbraň u sebe opravdu nemáme. Protože detektor kovu reaguje samozřejmě i na mince a na klíče, až napotřetí jsme prošli „bez pípání“. Poté jsme se usadili v bývalé pracovně Jana Masaryka a kolem 14. hodiny začalo oficiální vyhlášení.




Soutěž o nejlepší školní časopis organizuje Nadace Josefa Luxe, která se zaměřuje na podporu léčby leukemie a také na výchovu etiky ve školách. Hlavním organizátorem a především zakladatelem této nadace je Věra Luxová, manželka zesnulého tehdejšího místopředsedy vlády a bývalého předsedy KDU-ČSL. Ta samozřejmě na vyhlášení této akce nesměla chybět. Od ní jsme se dozvěděli, proč vlastně nadace vznikla, jak funguje a jak je podporována.



Dalšími významnými hostem měli být Cyril Svoboda a Václav Moravec, oba se však z pracovních či osobních důvodů bohužel nemohli dostavit.


Konečně nastalo dlouho očekávané vyhlášení výsledků. Soutěžilo se ve dvou kategoriích – základní a střední školy. V té druhé kategorii, kam spadá i naše gymnázium, se sešlo celkem 17 soutěžních časopisů ze všech koutů celé naší republiky, takže porota měla opravdu z čeho vybírat. Podvědomě jsme se utěšovali tím, že nevadí, když nevyhrajeme, už vloni jsme se umístili na výborném 3. místě, takže je dost pravděpodobné, že nás letos vystřídá někdo jiný. Ale samozřejmě jsme tajně doufali, že se tak nestane…



A nestalo. Neskončili jsme  na tom skvělém 3. místě, ale dokonce jsme byli ještě lepší, obsadili jsme 2. příčku!!! Naše veliká radost ještě vzrostla zjištěním, že jsme získali 15 000 Kč na vydávání našeho STOPu.


Z českolipského okresu jsme v soutěži nebyli sami, v kategorii základních škol vyhrál měsíčník ŠKOLÁK cvikovské základní školy.


Po slavnostním vyhlášení jsme měli možnost prohlédnout si ostatní soutěžní časopisy a načerpat případnou inspiraci. Na závěr programu byla připravena prohlídka bytu Jana Masaryka. Ostatně možnost poznat prostředí Černínského paláce byla pro nás také odměnou a zážitkem na celý život...




Černínský palác jsme opouštěli s hřejivým pocitem úspěchu, naplněni ještě větší motivací ke psaní a k vylepšování našeho školního časopisu.