Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Tajnosti v Novém Boru

Archiv

„Hlavní hrdinka Julie, kterou hraje Iva Bittová, hledá v určité životní fázi záchytný bod nula, ze kterého by mohla vycházet. Aby ho člověk mohl v životě nalézt, musí se zbavit lží a nejasností, které z minulosti dělají strašáka, jenž na nás může kdykoliv a odkudkoliv vyskočit. A zároveň se musí ale zbavit strachu z neznáma – z možností, které mu otevřená, nenalajnovaná budoucnost, nabízí. Je to bod bez zadních vrátek, ale s budoucností otevřenou dokořán,“ říká Alice Nellis.


Takovým hlavním impulzem k napsání scénáře jí byla hudba. V tomto případě Niny Simone, která se stala i ústřední melodií k filmu.


„Hudba mě oslovuje obecně, prochází mým životem. Jsou tu období, kdy na ni člověk zapomene, vytratí se a pak mu začne scházet. Stejně jako hlavní hrdince, která se ráno probudí a zjistí, že jí něco v životě chybí. Ten pocit, že člověk najednou něco potřebuje, někdy si myslí, že je to hudba, a ono to může být i něco úplně jiného. Hudba má to kouzlo i tu moc chytit člověka pod krkem a v nestřeženém okamžiku s ním zatřást.“


„Pro diváky, ale i pro delegaci jsme přichystali hudební překvapení. Jazzové trio JIP během týdne nastudovalo písně Niny Simone, které zazněly ve filmu. Diváci ocenili tento výkon bouřlivým potleskem. Zpěvačka Michaela Svobodová má neuvěřitelný hlas, který je téměř k nerozeznání od černošské zpěvačky,“ pochvaluje si Radovan Novotný, pořadatel akce.


Alice Nellis byla vystoupením dojata.


„Myslela jsem, že se hudba Niny Simone v Čechách ani nehraje. Ale díky jazzovému JIP triu teď mají diváci možnost setkat se s touto muzikou nejen ve filmu, ale i při živých vystoupeních. Obdivuji je, že dokázali v rekordním čase nazkoušet písně a rozepsat do not, přičemž měli k dispozici jen CD. Když slyším, že hudba Niny Simone je živá a že ji lidé budou zase o něco více poslouchat, tak z toho mám strašnou radost, protože podstata hudby je, aby žila. Mám hudbu hrozně ráda a zjišťuju, jak mi strašně chybí.“


„Film Tajnosti hrajeme v Novém Boru do neděle 24. června,“ připomíná divákům Radovan Novotný.