Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Toalety znovu na tapetě

Archiv

 Autor při tom vychází z   projektové dokumentace ke stavebnímu povolení, ale bere při tom v úvahu zásadní připomínky, na nichž se zastupitelé dohodli.
 Největší výhrady měli někteří zastupitelé vůči malé kavárně a veřejným WC,  a proto bylo obojí z původního záměru vyřazené. Nyní jsou toalety znovu na programu, a to v souvislosti s umístěním strojovny pro fontánu. „Strojovna byla původně naplánovaná v podzemních prostorách, ale ty byly usnesením zastupitelstva ze záměru vyřazené,“ konstatuje ing. Lukáš Hrádek, vedoucí odboru rozvoje města.


Připomíná názory členů výboru pro kulturu a občanské záležitosti, kteří doporučují, aby veřejné bezbariérové záchodky byly do projektu náměstí zahrnuté. Otázkou zůstává, kam s nimi. „Jako nejschůdnější se jeví WC v místech, kde vyúsťuje Kalinova ulice do prostoru náměstí. Bezbariérové toalety by mohly být uvnitř opěrné zídky vedle schodiště, pod úrovní terénu obdobně jako strojovna.,“ popisuje ing. Lukáš Hrádek a zmiňuje i vchod z Kalinovy ulice. Návrh však musejí posoudit zastupitelé.



Připomínáme, že na proměnu centra Nového Boru jsou zpracované čtyři projekty. Týkají se náměstí Míru,  rekonstrukce Kalinovy ulice, Tržního náměstí a rekonstrukce a rozšíření sklářského muzea. Náklady na realizace všech projektů jsou předběžně odhadnuté na 110 milionů korun, dotace z EU může pokrýt 85 procent nákladů a dalších 5 procent finančních prostředků  může město získat  z ministerstva pro místní rozvoj.