Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Třikrát život v Novém Boru

Archiv

„V neobyčejně dráždivé groteskní komedii současné francouzské autorky Yasminy Rezy - Třikrát život – se setkáváme se zcela obyčejnými lidmi, kteří mají s námi všemi mnoho společného. Jde o dva manželské páry. Jeden z nich přichází na večeři ke druhému, ale - přichází o den dřív, než bylo domluveno.


Ve třech variantách této jediné výchozí situace se pak rozvíjí hra o setkávání a míjení se, o chtění domluvit se i o snaze bořit zajeté koleje života,“ říká Jarek Hylebrant, ředitel Stálé divadelní scény Nový Bor.


Hra o touze po tom, co nemáme, ale chceme a nikdy nemůžeme mít, hra o životě viděném jakoby pod lupou. Jazyk Yasminy Rezy je mistrně úsporný a její nejnovější hra je provokativní, nabitá napětím, vtipnými kontrasty a ironií. Nutí k smíchu i k mrazení v zádech.


Hra Třikrát život je pro divadelníky přitažlivá i proto, že se jednotlivé postavy představují ve třech variacích jedné situace v nečekaně nových souvislostech. Důkazem toho může být i skutečnost, že tato groteskní komedie s hořkými podtóny se uvádí na mnoha evropských scénách, ty nejprestižnější nevyjímaje - a vždy s velkým diváckým úspěchem. Městské divadlo Nový Bor tuto výjimečnou inscenaci s neobyčejně kvalitním hereckým obsazením uvádí jako představení měsíce.


Ovšem o šest dní později, tedy 16. listopadu v 19 hodin, uvede stejné divadlo hororovou komedii s videoprojekcí Pes Baskervillský. Pochází z dílny českolipského DK Jirásek.


Vánoční salón Fešáků, kteří budou hledat Superstar, začne v klasických 19 hodin a 23. listopadu. Jedná se o zbrusu nový zájezdový pořad plný country hudby, zábavy a divadelních scének.


V pátek 26. listopadu se v centru Nového Boru rozsvítí vánoční výzdoba.


„Slavnostní rozsvícení výzdoby města je naplánováno na sedmnáctou hodinu. Chtěli jsme, aby se i rozsvícení výzdoby města přiblížilo více křesťanské tradici a získalo duchovnější atmosféru, tudíž zahájení je komponováno do kostela Nanebevzetí panny Marie. Vánoční koncert stále populárnější skupiny SoliDeo je připraven přímo pro naše město. Po koncertu budou před kostelem nejmenším dětem rozdány dárky a rozsvíceno celé město,“ dokončuje Jarek Hylebrant.