Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Úřad posílí oddělení evidence obyvatel

Archiv

V letošním roce došlo ve sledovaném období, tj. první polovina roku, oproti roku minulému k velkému nárůstu v podání návrhů na zrušení trvalého pobytu, a to o celých 128 %. V počtech bylo ve sledovaném období přijato celkem 98 žádostí proti 43 žádostem.


„Tento razantní nárůst je způsobem ve velké míře především působením exekutorů,“ vysvětluje tajemník městského úřadu Ing. Jan Hladonik.


„Občané, kteří mají ve svém bytě přihlášeného rodinného příslušníka, který s nimi již nebydlí a nemá vypořádány své závazky, se obávají exekucí, a proto žádají o zrušení jeho trvalého pobytu,“ dodává.


Zrušení trvalého pobytu pak musí probíhat v souladu se zákonem ve správním řízení, které je časově náročné na projednání a zpracování. Z toho důvodu bylo nutné posílit již zmíněné pracoviště o jednoho pracovníka.


„Navýšení navíc umožní operativně posilovat obsluhu občanů u přepážek při vyřizování občanských průkazů a cestovních dokladů v souvislosti s výměnou osobních dokladů dle zákona o jejich platnosti.“


Stav zaměstnanců se na Městském úřadě v České Lípě nezvýší, oddělení bude posíleno přesunem pozicí v rámci organizační změny. Stávající stav zaměstnanců městského úřadu je 222 zaměstnanců.