Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

V hasičárně začali od podlahy

Archiv

„Stará podlaha už svými parametry neodpovídala potřebám garážované hasičské techniky. Byla zvětralá s nerovnostmi a nedostatečnou návazností na garážová vrata, a proto docházelo i k velkým tepelným ztrátám,“  zdůvodňuje investicí ve výši 220 700 korun ing. Lukáš Hrádek, vedoucí odboru rozvoje města.
Sbor dobrovolných hasičů v Novém Boru nepodporuje finančně jen město, ale také Liberecký kraj, což dokládají dva finanční příspěvky v celkové výši 378 tisíc korun, které město jako zřizovatel sboru dostane letos z Fondu požární ochrany Libereckého kraje Sbor. „Na nákup dýchací techniky a protiplynových ochranných  obleků dostanou hasiči 278 tisíc korun a dalších 100 tisíc korun je určeno na vybavení požárního vozidla Volvo, které jsme pořídili. Vozidlo je nové a musí být vybaveno tak, aby splňovalo všechny požadavky vyhlášky o technické způsobilosti požární techniky,“ zdůvodňuje ing. Jaroslav Kulhánek, který má na MěÚ v Novém Boru na starosti krizové řízení. 
Novoborští hasiči disponují mimo jiné dvěma  novými požárními hasičskými auty zn. Volvo. Zatímco první supermoderní cisternu, kterou pro ně město zakoupilo,  se hasiči pochlubili veřejnosti loni při příležitosti oslav 140. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Novém Boru, druhý hasičský speciál Volvo představili veřejnosti před pár při slavnosti pálení čarodějnic. Ačkoliv září novotou a vyjíždět už může, k dokonalosti mu ještě něco málo chybí. „Vybavíme vozidlo novou dýchací technikou a také přetlakovým ventilátorem. To abychom mohli odsávat zplodiny hoření nebo v chodbách hnát kouř před sebou,“ doplňuje pro laiky, kteří nemají o komplikovaných zásazích požárníků ani páru,  Martin Kočí, zástupce velitele Sboru dobrovolných hasičů v Novém Boru. Ani za ostatní vybavení se v Novém Boru nemusejí stydět. Jsou například jedinými hasiči v kraji,  včetně profesionálních,  pro které město zakoupilo z přebytečných armádních zásob vyprošťovací autojeřáb AV 15. Na jeho uvedení do provozu odpracovali hasiči stovky hodin, ale stálo to prý za to - autojeřáb s podvozkem Tatry 815  uveze i kamion. 
 Pětadvacetičlenná  zásahová jednotka SHD v Novém Boru je společně se třemi dalšími v okrese Česká Lípa zařazena v požárním poplachovém plánu kraje do  kategorie  JPO  II.  Jsou to požární jednotky, u nichž musejí do pěti minut vyjet k zásahu minimálně velitel plus tři další hasiči. „Nový Bor jako jediný v okrese zajišťuje tyto výjezdy dokonce dva -  když je vyhlášený požární poplach,  z Nového Boru vyjíždějí dvě zásahová vozidla,“  vysvětluje  plk. ing.Jiří Kunst, ředitel územního odboru Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Na adresu města a jeho hasičů chválou nešetří: „ Vážíme si přístupu města za to, jak  finančně a materiálně  podporuje svůj sbor dobrovolných hasičů. Novoborská jednotka je vybavena na úrovní profesionálních hasičů a můžeme s ní počítat i při nejsložitějších zásazích. Určitě je nejlepší jednotkou dobrovolných hasičů v okrese a dovolím si tvrdit, že i v kraji,“ hodnotí novoborské hasiče plukovník Jiří Kunst.