Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

V Novém Boru bude o víkendu pěkně horko

Archiv

„Oslav se zúčastní také velvyslanec Brazílie Jeho Excelence Affonso Emílio de Alencastro Massot s manželkou, který zároveň zahájí vernisáž výstavy brazilského výtvarníka Ricarda Hoineffa v městském kině,“ říká ing. Radek Nastič, starosta Nového Boru.


Vzhledem k tomu, že město slaví své výročí ve dnech, kdy se koná v České republice tradiční masopust, nemůže chybět ani v Novém Boru.


„A když masopust, který vznikl ze slova Carne vale, tak proč ne rovnou brazilský karneval. Obě tradice vycházejí ze stejných kořenů a slavíme je ve stejných dnech, jen každý na jiné straně zeměkoule. Spojitost našich oslav s Brazílií není jen v propojení karnevalu a masopustu, ale zjistili jsme, že se ve druhé polovině 19. století odstěhovalo z libereckého regionu několik tisíc obyvatel právě do Brazílie za prací. V současné době existuje v Brazílii několik českých spolků, které se stále hlásí k české kultuře a k našemu kraji, “ řekl Radovan Novotný, jednatel Kultury Nový Bor a pořadatel akce.


Masopustní a karnevalový průvod začne v sobotu ve 13:30 u kina a projde po hlavní třídě až na náměstí. Hlavním tématem novoborského masopustu je Svět bez hranic. Během oslav mohou návštěvníci prostřednictvím všech smyslů, chutí, vůní, barev a pocitů poznat kulturu Brazílie. Na masopustní a karnevalový průvod mají školy i zájmové organizace připravenu spoustu pestrobarevných masek součástí je alegorický vůz, na kterém zatančí děti z tanečního souboru Boráček sambu.


Účast potvrdil i jezdecký oddíl Minifarmy Sloup a řada dalších organizací. Průvodu se může zúčastnit kdokoliv, kdo bude mít chuť. Na náměstí budou připraveny dvě tribuny, na kterých se představí jak brazilské rytmy, tak i tradiční české masopustní.


Návštěvníci se mohou těšit zejména na skupinu Tam Tam Batucada sestavenou z bubeníků hrajících tradiční brazilské rytmy, kteří půjdou v čele masopustního a karnevalového průvodu. Na pódiu vystoupí profesionální tanečníci a hudebníci Brazil show, což je nevšední podívaná plná energie latinskoamerických rytmů. Ze Slovenska přijede taneční skupina Amigos, která se specializuje na sambu, mambo a salsu.


Kombinaci tance a netradičního boje Capoeira předvede stejnojmenný mladoboleslavský klub. Capoeira je druhým nejrozšířenějším sportem v Brazílii. Trenér klubu Karel Popovič odlétá na jaře na mistrovství světa ve hře Capoeira do Ria de Janeira. Na náměstí vystoupí také Dětský taneční soubor Boráček, který předvede ukázku samby a tradiční sklářská dechovka.


Připravena je spousta občerstvení v podobě opékaného vola, typického brazilského jídla Feijoady, pivní stan a čajovna. Během oslav proběhne celá řada výstav zaměřených jak na historii města, tak i na současné umění.


V pátek 23. února bude v 15 hodin zahájena výstava v ZŠ náměstí Míru Sklo borských výtvarníků, která představuje zručnost místních umělců. Touto výstavou jsou zahájeny i další čtyři výstavy, ve Sklářském muzeu výstava historických pohlednic a projektů barokních domů, v Galerii SPŠS výstava prací absolventů a v Info centru Řemeslo a umění ve skle. Unikátní výstava brazilského výtvarníka a scénografa Ricarda Hoineffa bude zahájena v pátek v 16 hodin velvyslancem Brazílie v městském kině. Od pátku do neděle probíhá v kině také přehlídka brazilského filmu.


„Diváci mohou zhlédnout snímky natočené podle skutečných událostí: Město Bohů či Vzpoura ve věznici Carandiru. Další film Indiánka, dcera slunce se zabývá konfliktem civilizace a domorodých Indiánů. Nebude chybět ani hudební dokument Brasileirinho. O potulných kouzelnících a královně rumby vypráví snímek Sbohem Brazílie. V přehlídce uvádíme i film Motocyklové deníky brazilského režiséra Waltera Sallese, který vznikl v mezinárodní koprodukci. Na přehlídku brazilského filmu je vstup zdarma,“ přiblížil Radovan Novotný.


Novoborských oslav se zúčastní také představitelé partnerských měst z holandského Leerdamu, švédského Nybra, francouzského Aniche, německého Frauenau a z Břeclavi. K projednání vzájemné spolupráce přijedou nově zástupci ruského Orenburgu a Orenburské oblasti.