Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Ve hře je koupě vily v Kalinově ulici

Archiv

Vila, která byla původně součástí domova mládeže,  nadále zůstává v majetku Libereckého kraje. V poslední době však nabírají na obrátkách  jednání představitelů města s představiteli Libereckého kraj. Důvodem je kritický nedostatek míst v  novoborské mateřské škole.
„Jako krajský zastupitel jsem osobně jednal s náměstkem hejtmana ing. Karlem Dolejším. Kraj je ochoten vilu prodat za 1 milion korun,“  sdělil novoborskému zastupitelstvu Jaromír Dvořák a vyzval  představitele města, aby o koupi  vily neprodleně a osobně jednali. Za statutárním náměstek hejtmana Libereckého kraje ing. Karel Dolejším pověřeným vedením ekonomického rezortu se bezprostředně po jednání zastupitelstva vypravila starostka Nového Boru ing. Stanislava Silná.
|“Město má požádáno o dlouhodobý pronájem vily,“ připomíná starostka. „Ale tentokrát jsme hovořili o možnosti odkoupení objektu. Pokud kraj vilu prodá za rozumnou cenu, je koupě pro město výhodnější,“ zdůvodňuje ing. Stanislava Silná, proč dává přednost vlastnictví vily před dlouhodobým pronájmem. „Při stanovení kupní ceny musíme brát v úvahu také peníze, které bude muset město do vily investovat, aby mohl objekt sloužit jako moderní předškolní zařízení.  Cena 1 milion korun je podle náměstka přijatelná.“ Pokud krajské zastupitelstvo prodej vily schválí, bude také rozhodovat o ceně, za kterou nemovitost Novému Boru nabídne.
Kraj má zájem především na tom, aby byl objekt využitý smysluplně, nesloužil komerčním účelům a nestal se předmětem spekulace. O koupi vily starostka písemně požádala 31. března, zdůvodnila, jak město hodlá s vilou naložit a proč ji potřebuje získat co nejdříve. „V žádosti upozorňuji i na to,  že se nevyhovujícím stavem mateřských škol a komplexním řešením situace v předškolních zařízeních zabýváme už od roku 2006. Kapacita budov městské mateřské školky je naplněná, na umístění už nyní čeká téměř čtyřicet dětí, do září pro ně musíme místo najít.“ Pokud se městu podaří vilu získat do vlastnictví nebo alespoň do dlouhodobého pronájmu, umístí do vily v Kalinově ulici dvě třídy mateřské školy.
Pro potřeby mateřské školy bude zrekonstruovaný také objekt č. 121 v Kalinově ulici. Původně byl rovněž  součástí  komplexu domova mládeže a na město Nový Bor byl převeden bezúplatně.