Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Věc: Otevřený dopis hejtmanovi Libereckého kraje II

Archiv

Vážený pane hejtmane,


     děkujeme Vám za odpověď na náš otevřený dopis se stížností na postup při zadání zakázky výroby publikace Libereckým krajem, hrady a zámky.
Vítáme, že další výběrová řízení budou otevřena také nakladatelstvím, která mají za sebou vydání řady výpravných publikací.


Otevřenost a transparentnost postupu krajského úřadu budeme bedlivě sledovat.


Předmětem naší stížnosti však byla kromě způsobu výběru dodavatele hlavně výše ceny zakázky, která je nadhodnocena minimálně dvojnásobně. Jsme ochotni, v zájmu hospodárného nakládání se státními finančními prostředky, nezávisle na sobě zpracovat konkurenční kalkulace k zadanému dílu dle Vámi předložených podkladů.


Na základě výsledku předpokládáme ze strany krajského úřadu přepracování stávající smlouvy o dílo uzavřené s Kalendářem Liberecka, s. r. o.


Pokud je nám známo, práce na publikaci byly započaty minimálně půl roku před zadáním zakázky. Znamená to, že o nakladateli bylo rozhodnuto mimo obvyklá pravidla a celá věc byla předjednána zcela nestandardním způsobem.


Za těchto okolností budeme respektovat výběr nakladatelství (Kalendář Liberecka) jedině v případě, že smluvní cena zakázky bude odpovídat ceně obvyklé.


Vážený pane hejtmane, očekáváme zaslání podkladů ke zpracování kalkulací jednotlivým stěžovatelům. V zájmu nezpochybnitelné objektivity navrhujeme, aby byla oslovena s kalkulací také další renomovaná nakladatelství, která mají ve vydávání výpravných publikací tradici.


V opačném případě budeme nuceni trvat na svém stanovisku a postoupit stížnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, Ministerstvu pro místní rozvoj a také, vzhledem k žádosti o dotaci na publikaci z programu INTERREG IIIA, paní Agatě Kosin (Territorial Cooperation Unit, DG Regional Policy – Evropská komise), Brusel.


Věříme, že jako nový hejtman Libereckého kraje prosadíte nová spravedlivá pravidla pro výběrová řízení v intencích zákona o veřejných zakázkách tak, aby podnikatelé nejrůznějších oborů sídlící v Libereckém kraji neztráceli motivaci být přínosem právě pro náš kraj.


Květa Vinklátová nakladatelství KNIHY 555, Liberec na základě pověření níže uvedených nakladatelů


Roman Karpaš, nakladatelství RK Liberec


Jan Balda, nakladatelství BUK Příšovice


Alena Beňadiková, nakladatelství VESTRI Liberec


Alena Radoušová, nakladatelství RA Turnov


------------------


Zde první otevřený dopis nakladatelů.


Zde odpověď hejtmana.