Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Veřejná sportoviště v cykloareálu jsou hudbou budoucnosti

Archiv

„Už před patnácti lety jsem přišel s návrhem, aby bylo v cyklistickém areálu vybudované veřejné sportoviště. Chápu, že je to lákavá lokalita pro výstavbu rodinných domů,  ale sportoviště jsou pro město potřebnější,“  prohlásil na posledním jednání zastupitelstva člen výboru rozvoje města František Kuric a vyzval ostatní členy městské samosprávy, aby se jeho návrhem vážně zabývali.  Zastupitelé akceptovali jeho prosbu  a v přijatém usnesení se  zavázali,  že budou o případném vybudování sportovišť a sportovně relaxační zóny v cyklistickém areálu jednat na květnovém zasedání.
„Myšlenka je to dobrá, ale pozemky bývalého cykloareálu stále neříkají městu pane, i když se je snažíme získat, “ podtrhuje  místostarosta Nového Boru Jindřich Mareš odpovídající za investiční politiku města.  Poukazuje  na to, že v uplynulých volebních obdobích měli zastupitelé svázané ruce, protože na některé parcely v cyklistickém areálu si činil restituční nároky hrabě Radslav Kinský. Soud však jeho požadavkům nevyhověl, a tak se městu konečně otevřel prostor pro jednání. Vyjednávání s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, který pozemky cykloareálu spravuje, se vlečou už pět let a neberou konce.
„Bezúplatně lze na město převést pouze ty parcely, které jsou podle schváleného územního plánu určené pro stavby ve veřejném zájmu,“ předesílá ing. Blanka Fialová, vedoucí odboru správy majetku Městského úřadu v Novém Boru. „V případě bývalého cykloareálu se jedná o bytové domy a sportovně rekreační areál pro širokou veřejnost. Za úplatu je naopak možné získat pozemky určené pro výstavbu rodinných domů.“
Už v červnu roku 2004 zastupitelé schválili, aby město požádalo o všechny parcely, na kterých se areál rozprostírá.  „Dva roky jsme s úřadem průběžně korespondovali o tom, jakou formou můžeme o pozemky žádat a zároveň posílali různé typy upřesněných žádostí,“ líčí papírovou anabázi ing.Blanka Fialová.  Ani poslední žádost z roku 2006 nevyústila ve změnu majitele, a tak do dnešního dnes všechny pozemky cykloareálu patří státu. Na vině má být opět změna pravidel uprostřed rozehrané partie, a proto jednání s Úřadem  pro zastupování státu ve věcech majetkových pokračují. „Připravujeme další žádost odpovídající novým předpisům, podáme ji do konce dubna,“ říká ing. Blanka Fialová.
Místostarosta Jindřich Mareš
se vrací k územnímu plánu. „Rodinné domky by měly být postavené  na stráni u lesa směrem k sídlišti Rumburských hrdinů. Ale jestli opravdu budou, to nevím, protože , protože v sousedství stojí bývalá a dnes již opuštěná sklárna Zahn, kde se vyráběl olovnatý křišťál, a proto v těchto místech nelze vyloučit ekologickou zátěž. Se stavbou bytových domů se počítá ve směru k ulici na Sloup.“  Celá  zbývající plocha cykloareálu je vyhrazena pro sport a další volnočasové aktivity.
Místostarosta připouští, že i jemu by se zamlouvalo, aby sportovním účelům sloužil celý areál,  ale i kdyby zastupitelstvo souhlasilo, je to spíš hudba budoucnosti. „Návrh bychom museli zvážit především po ekonomické stránce, protože vybudování sportovišť by šlo do desítek milionů korun.  Ani změny v územním plánu se nedají dělat ze dne na den,  byl by to zkrátka běh na hodně dlouhou trať.“