Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Voda v řekách stoupá, stav ohrožení na sedmi místech v zemi

Archiv

Povodňový stupeň ohrožení vyhlásili vodohospodáři na sedmi místech - na řece Novohradce v obcích Luže a Úhřetice, na Třebůvce na Šumpersku, na říčce Stěnava v Otovicích na Náchodsku, na Bobřím potoce na Českolipsku, na Dyji v Janově na Znojemsku, na Dyji u Dačic a na Úhlavě u Švihova na Klatovsku. Řeka Skalice ve Varvažově na Písecku se podle dostupných informací ke stavu ohrožení blížila.


Na několika místech platí druhý stupeň, čili pohotovost a na desítkách vodní toků trvá stav bdělosti. Meteorologové navíc dnes varovali před dalšími dešti. Hladiny řek se budou zvedat zřejmě ještě v sobotu a v neděli, na dolním Labi i v pondělí. Voda z tajícího sněhu dnes stejně jako ve čtvrtek zaplavila několik rodinných domů na Kroměřížsku. Nejhorší situace byla stále v Morkovicích, kde hasiči pomáhali lidem při čerpání vody ze zaplavených sklepů. Valící se voda a nánosy z polí ohrozily po poledni také domy v Mařaticích u Uherského Hradiště. V Pardubickém kraji zaplavila Novohradka některé silnice v okolí Hrochova Týnce na Chrudimsku. Třetí stupeň povodňové aktivity dosáhla ráno Novohradka v Luži a před polednem v níže položených Úhřeticích. Uzavřena byla silnice mezi Dvakačovicemi a Vejvanovicemi, na níž bylo asi 20 centimetrů vody.


Voda zaplavila i podjezdy pod železniční tratí na silnicích u obcí Žichlínek a Luková na Ústeckoorlicku. V Lezníku na Svitavsku voda z rozvodněných potoků zaplavila jednu rekreační chalupu, ve Stříteži dva domy. Hasiči koryta uvolnili a voda začala odtékat. Třetí stupeň povodňové aktivity museli odpoledne vyhlásit vodohospodáři na Dyji v Janově na Znojemsku. Druhé stupně platí i na Dyji v Podhradí a na říčce Rokytná v Moravském Krumlově.


Vodohospodáři mají situaci podle svých slov pod kontrolou. Hasiči museli na několika místech čerpat vodu ze zatopených sklepů. Vedle stavu ohrožení na Bobřím potoce platil v Libereckém kraji ve 13:30 povodňový stupeň pohotovosti na Nise v Hrádku nad Nisou a stupeň bdělosti na stejné řece v Liberci. Na Smědé v Předláncích na Frýdlantsku a na Dobranovském potoce u Bukovan na Novoborsku byl rovněž první povodňový stupeň.


V Královéhradecké kraji dosáhla prvního stupně Stěnava v Meziměstí a Cidlina v Jičíně. V okolí řeky Třebůvky na Šumpersku, kde platí stupeň ohrožení, se voda zatím vylila z koryta jen do polí. Hasiči ale odčerpávali vodu z několika sklepů ve Zvoli na Šumpersku a v několika obcích na Prostějovsku. Prvního stupně povodňové aktivity dosáhla během dne řeka Moravská Sázava v profilu Lupěné a druhého stupně řeka Morava v Moravičanech.


Voda z tajícího sněhu zvedla také hladiny řek v jižních Čechách. Dyje na Dačicku překročila během dne třetí stupeň povodňové aktivity. Druhého stupně dosáhla Skalice ve Varvažově na Písecku, podle dostupných informací se hladina blížila třetímu stupni. Pohotovost platila na Smutné u Milevska. Odpoledne vystoupila na první stupeň Nežárka v Lásenici na Jindřichohradecku.


Povodňové stavy na tocích v Plzeňském kraje dosahovaly převážně prvního a druhého stupně povodňové aktivity. Na Úhlavě u Švihova na Klatovsku však platil třetí stupeň a hasiči tam odpoledne museli dnes už podruhé čerpat vodu z luk. V Klatovech odpoledne hladina řeky klesla. V Praze byl vyhlášen stupeň bdělosti. Voda z tajícího sněhu zdvihla hladinu Vltavy v Chuchli na 129 centimetrů. Řekou v těchto místech protékalo 458 krychlových metrů vody za vteřinu a nelze vyloučit bude přibývat. Na náplavkách v Praze 1 řidiče už od noci na dnešek značky upozorňují, že nesmějí u řeky parkovat. Stejné je to i na pravém břehu Vltavy v Praze 2.


Déšť zvedl hladiny všech sledovaných toků také v povodí Ohře. První povodňový stupeň překročily toky na osmi místech. První stupeň platí na Tepličce na přítoku i odtoku z vodního díla Březová na Karlovarsku, Ploučnici v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku a Mimoni na Českolipsku, na Chomutovce v Chomutově a v Postoloprtech na Lounsku, na Chřipské i Srbské Kamenici na Děčínsku a na odtoku z Flájské přehrady na Mostecku.


V noci z neděle na pondělí by mohla hladina Labe v Ústí nad Labem kulminovat na výšce 650 centimetrů. Nyní dosahuje Labe na ústeckém střekovském zdymadle výšky 424 centimetrů. První stupeň bdělost zde platí od 450 centimetrů. Pro nejvyšší stupeň je limit od šesti metrů. V Karlovarském kraji je nyní výrazněji zvýšený průtok vody pouze na horním toku řeky Teplá u Tepličky a pod jejím výtokem z přehrady Březová. Od rána zde trvá první stupeň. V Moravskoslezském kraji vyhlásili vodohospodáři stav bdělosti na devíti místech - na řece Olši ve Věřňovicích na Karvinsku, na Odře v Ostravě-Svinově a v Bartošovicích na Novojičínsku, dále pak na řece Opavě v Opavě a v Děhylově na Opavsku, na Hvozdnici v Oticích na Opavsku, na Opavici v Krnově na Bruntálsku, na Lučině v Domaslavicích na Frýdecko-Místecku a na Stonávce v Hradišti na Karvinsku.


Podle vodohospodářů budou řeky kulminovat o víkendu, rozhodující by měla být zřejmě sobota. Na Vysočině platí stále druhý stupeň povodňové aktivity na řece Jihlavě v Třebíči, na horním toku Svratky na Žďársku a Želetavce u Jemnice na Třebíčsku. Pohotovost je i na vodním díle Dalešice na Třebíčsku. Ve většině případů se voda rozlila na louky, pouze v Unčíně na Žďársku zatopila několik sklepů.