Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Výstava „Českolipská ohlédnutí“

Archiv

„Výstavou, na kterou jsme obdrželi dotaci z programu Phare CBC, se chceme ohlédnout za uplynulými 15 lety a společně s návštěvníky si tak trochu zavzpomínat na události, které přispěly k proměně našeho města,“ podotýká starostka města Česká Lípa Hana Moudrá.


Expozice výstavy je rozdělena do třinácti kapitol, jejichž řazení je tematické. Na třiceti dvou panelech je kromě jiného zachycena například historie města od 13. století, objevují se zde témata jako náš zákazník, náš pán, noví investoři, přibývá aut doprava houstne, policie a hasiči či zahraniční vztahy. Neodmyslitelně jsou zde zobrazeny možnosti vzdělání a kultury a sportu ve městě. Všichni návštěvníci výstavy budou mít rovněž možnost seznámit se se všemi partnerskými městy České Lípy.


Podklady pro výstavu získávalo město z různých zdrojů, od zástupců institucí, sdružení, spolků, s koncepčním řešením poté pomáhali historici.


„Nebylo jednoduché materiály nashromáždit, a poté vybrat ty, které nejvýmluvněji charakterizují uplynulé patnáctileté, bezesporu zlomové období naší přítomnosti ,“ dodává vedoucí odboru školství, kultury, sportu a cestovního ruchu Mgr. Bronislava Tvrzníková.


„Ohlížíme se po historii, kterou pera historiků nepopsala, po historii, jejíž dokumenty ještě muzea a archivy nevytřídily. Výstavu nepřipravovali profesionálové, což se jistě do jejího obsahu muselo promítnout. Přesto bezesporu význam má. S trochou nadsázky lze říci, že si tuto výstavu připravovali občané našeho města „sami sobě“. Všichni, kteří si nestihnout výstavu prohlédnout během nadcházejících dnů, budou mít ještě jednu šanci. Tou budou městské letní slavnosti, během nichž se počítá s umístěním výstavy ve sklepení historického vodního hradu Lipý."