Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Výstava Lidové památky Českého Švýcarska

Archiv

Výstavu připravila obecně prospěšná společnost České Švýcarsko, která v tomto roce také vydala již 2 publikační tituly o architektuře tohoto regionu – publikaci Lidové památky Českého Švýcarska a obrazový nástěnný kalendář České Švýcarsko – krajina lidových památek.


„Výstava Lidové památky Českého Švýcarska má na rozdíl od předchozích výstav, které se věnovaly převážně přírodním hodnotám, upozornit na kulturní bohatství našeho regionu. Chtěli jsme zejména připoutat pozornost k jedinečné architektuře, jež jako by srostla s krajinou Českého Švýcarska a dotváří jeho romantickou scenérii“, vysvětluje Marek Mráz – ředitel společnosti České Švýcarsko a dodává: „Výstava je určena nejen návštěvníkům, ale také místním obyvatelům a chalupářům, neboť si současně klade za cíl upozornit na potřebu citlivého zacházení s tímto jedinečným architektonickým fenoménem.“


Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko vydala během roku 2006 hned několik zajímavých publikačních titulů, jejichž společným jmenovatelem je právě architektura Českého Švýcarska: 1. populárně-naučná obrazová publikace „Lidové památky Českého Švýcarska“, která popisuje v šesti kapitolách místní lidové stavitelství - jmenovitě podstávkové domy, hospodářské a technické stavby, umění kameníků, sakrální památky a současný stav péče o tyto památky. Autorkou textu je Natalie Belisová, autory fotografií Zdeněk Patzelt a Václav Sojka – ze Správy Národního parku České Švýcarsko.


Pro zájemce je na výstavě připravena i nenáročná soutěž, v rámci které lze po vyplnění 5 otázek získat zmíněnou obrazovou publikaci nebo nástěnný kalendář. 2. nástěnný obrazový kalendář na rok 2007 „České Švýcarsko – krajina lidových památek“, který na 12ti panoramatických a 12ti detailních fotografiích autorů V. Sojky a Z. Patzelta zobrazuje podstávkové domy a další prvky lidové architektury zasazené v krajině Českého Švýcarska s česko-německými popisky. 3. v knižní podobě zpracovanou pasportizaci podstávkových domů v devíti obcích ležících na hranicích Národního parku České Švýcarsko (Doubice, Krásná Lípa, Chřibská, Jetřichovice, Srbská Kamenice, Staré Křečany, Hřensko, Růžová, Janov), která obsahuje přes 1500 objektů a kromě popisu objektů zahrnuje i jejich fotodokumentaci. Publikace katalogovou formou představuje veškeré zdokumentované objekty a přináší svědectví o tom, v jakém stavu se nacházejí podstávkové domy na území národní parku. Součástí každého svazku je i CD-ROM, který obsahuje kompletní shromážděnou dokumentaci.


Obrazovou publikaci a kalendář lze zakoupit přímo na výstavě v informačním středisku Národního parku České Švýcarsko v Krásné Lípě nebo v elektronickém obchůdku na www.ceskesvycarsko.cz


Aktivity v souvislosti s výstavou a publikačními tituly Lidové památky Českého Švýcarska jsou uskutečňovány v rámci projektu „Informačně-vzdělávací systém v CHÚ Českého Švýcarska“ prostřednictvím programu Operačního programu rozvoje lidských zdrojů, který je spolufinancován ze zdrojů EU- Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky, a v rámci projektu „Propagační a informační kampaň“, který byl podpořen ze strukturálních fondů Evropské unie a státního rozpočtu, prostřednictvím Společného regionálního operačního programu.