Dnes je 06. 09. 2024
svátek má Boleslav

Zahájení s juniorským limitem na mistrovství světa

Archiv

A byl to start opravdu kvalitní. Postaral se o to především klatovský junior Petr Frydrych, který poslal 800 g těžký oštěp do vzdálenosti 70,91 m a splnil tím limit na Mistrovství světa juniorů, které se bude konat v polovině srpna v čínském městě Beijing.


Tradičním závodem je Velká cena České Lípy ve skoku vysokém. V kategorii mužů se o kvalitu starali především závodníci z Lovosic. Lukáš Horák zdolal rovné 2 metry a jeho oddílový kolega Jan Sommerschuh překonal 191 cm. Třetí místo zůstalo doma zásluhou Petra Součka, který se po létech strávených v dresu Bíliny vrátil do České Lípy a zdolal 180 cm.


Ve stejné soutěži žen, kde jsme viděli také kvalitní výkony a navíc zajímavý souboj, se naopak dařilo domácím závodnicím. Zvítězila Tereza Zajícová výkonem 158 cm před Kamilou Ajšmanovou, která skočila 155cm, stejně jako třetí Magdalena Nová, naděje Lovosic.


Součástí závodů byl i krajský přebor v dlouhých bězích. V minulosti se jednalo v našem kraji o mimořádně oblíbenou a silnou skupinu disciplín. V posledních letech však nastal útlum. Toho využili atleti z České Lípy a okolí k zisku nejedné medaile. V mládežnických kategoriích děvčat to byly dokonce všechny tři tituly. V běhu na 3000 metrů zvítězila v kategorii starších žákyň Jana Nováková, v kategorii dorostenek Hana Svitáková a v juniorské kategorii Tereza Měchurová, která zaběhla výborných 11:01,06 min.


Na stejné trati bojovali i žáci a dorostenci. Zde si vedli dobře především cvikovští atleti. Mezi žáky zvítězil Jaroslav Til časem 11:30.88 min a v dorostu vybojoval titul David Podolák za 10:34,20 min. Bronz pro českolipské barvy získal Jakub Hrdina za 10:52,03 min.


 Junioři, muži a ženy běželi 10 km. V kategorii mužů zvítězil liberecký Podroužek, ale další medaile zůstaly v České Lípě. Stříbro vybojoval Josef Procházka časem 36:22.96 a bronz Petr Solnička. V ženách putoval titul zásluhou Ireny Vaňkové také do Slovanu Liberec, ale stříbro zůstalo doma, vybojovala ho Alena Svitáková časem 53:47,29 min. Jeden titul putoval také do Jablonného. V kategorii juniorů ho získal Petr Valenta časem 36:27.81 min.


Pro další dvě medaile si na stupně vítězů vystoupali Stanislav Sviták a jeho bratranec Miloslav Sviták, teprve mladší žák, oba z AC Č.Lípa.


Řada zajímavých výkonů byla k vidění i v dalších disciplínách. V běhu na 60 m zvítězila kvalitním časem 8,15 Jarmila Ptáčníková z Olympu Praha. Domácí potěšila především talentovaná žákyně Bára Procházková, která tuto trať absolvovala za výborných 8,61 s. Dobrou kvalitu měl na této trati v kategorii žáků výkon 7,91 s pardubického Aleše Voborníka. Z českolipských si nejlépe vedl Michal Šenfeld 8,43 s. Pro žáky byla vypsána i trať 150 m. I zde si nejlépe vedla Bára Procházková časem 21,24 s a Aleš Voborník - 18,41 s. V běhu na 100 m zvítězila Marcela Vondřejcová z Pardubic výborným časem 12,43 s, z domácích byla nejlepší Lucie Königová, která časem 13,27 obsadila třetí místo.


Mezi muži udělal velkou radost domácím Petr Nejedlý, když časem 11,43 zvítězil před Janem a Jiřím Vonřejcovými z Pardubic. V běhu na 200 m obsadil Petr sice za Jiřím Vondřejcem 2. místo, ale čas 22,96 je na začátek sezony velice kvalitní. V kategorii žen patřilo vítězství na 200 m opět Marcele Vondřejcové, čas 25,30 s je opět velmi dobrý. Třetí místo patřilo českolipské Martině Ukové. V běhu na 800 m zvítězil domácí Libor Spurný časem 2:03,72 a třetí místo přidal nadějný dorostenec Jakub Hrdina. V kategorii žen byla první českolipská Simona Houdková.


V oštěpu soutěžily i ženy. Zvítězila Jana Drbohlavová z Desné hodem dlouhým 31,14 cm před cvikovskou Lucií Vrabcovou 30,46 m. Třetí místo zůstalo v České Lípě zásluhou Natálie Válkové. V tyči zvítězil Vojtěch Barian z AC Česká Lípa. A další velmi dobře obsazenou disciplínou byla zásluhou domácích i dálka žen. Zvítězila Lucie Königová výkonem 534 cm před Kamilou Ajšmanovou a Natálií Válkovou.