Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Zahrádky se díky bledulím staly středem zájmu veřejnosti

Archiv

Bledulové plantáže lákají mnoho lidí, z nichž někteří se na drobné zvonky jezdí do Zahrádek podívat každé jaro. "Problém je v tom, že kvetou někdy již koncem února, jindy až v dubnu," řekla  starostka Zahrádek Milena Brožová.


Úřednice městského úřadu jsou denně zavaleny desítkami telefonátů s dotazy na bledule a cestu k nim. Ani e-mailové dotazy se netýkají ničeho jiného. "Ještěže rodiče starostky bydlí nedaleko, potřebujeme totiž pravidelně čerstvé informace," řekla  úřednice.


Podle Brožové milovníci bledulí letos ještě nic nepromeškali. Ze stinného údolí zmizel teprve před nedávnem sníh a začaly osychat břehy potoka.


"Mohlo by to vyjít přesně na Velikonoce," odhaduje.


Husté koberce bledulí rostou v chráněné oblasti Peklo u potoční nivy, v údolí posazeném do skalních stěn. Kolem asi 50 metrů širokého pásu bílých kvítků vede čtyřkilometrová naučná stezka. Peklo je národní přírodní památkou. Robečský potok využívala v minulosti šlechta k výletům na loďkách. Za třicetileté, prusko-rakouské i druhé světové války sloužilo Peklo jako úkryt pro obyvatele okolních vsí před vojenskými oddíly. Dnes mohou do Pekla jen pěší turisté. Malebný kout přírody si vybralo za svůj domov 250 druhů hmyzu, ale i velké množství ptáků, ryb a savců. Z chráněných druhů ptáků tam hnízdí například výr velký, ledňáček říční a skorec vodní.