Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Zákupy za topoly zaplatí

Archiv

Radnice by se sice mohla obrátit na soud, ale neudělá to.


"Z pokuty dostaneme 100.000 korun zpátky na vysázení nové zeleně kolem stadionu. Nové stromy tam vyrostou také za peníze z městského rozpočtu," dodala starostka Hudaková.


ČIŽP při rozhodování o pokutě vycházela z posudku soudního znalce o ekologické újmě vzniklé pokácením topolů. Škodu na přírodě vyčíslil na 173.000 korun. Hudaková sice lituje 100.000 korun, o něž Zákupy přijdou, kdyby však radnice nenechala stromy porazit, nestihla by sportoviště dokončit a přišla by o patnáctimilionovou státní dotaci.


"Nechceme se stát špatným příkladem pro ostatní města a obce, ale odstranění topolů bylo nevyhnutelné," vysvětlila Hudaková.


Podle ní problémy s topoly měli při výstavbě stadionu i v Lounech, stromy tam zůstaly a jejich kořeny nyní nadzvedávají tartanový ovál.


Zákupská radnice stadion dokončila loni v prosinci pouhé tři dny před termínem, po němž by musela státní dotaci vrátit. Sportoviště, jež poslouží především mládeži a dětem, otevřou Zákupy 1. května.


"Moderní stadion považujeme za mnohem důležitější než topoly - většinou staré a nemocné," upozornila starostka.


Okolo stadionu stálo 106 topolů. Inspekce loni 8. října jejich kácení zastavila. Radnici hrozila pokuta až půl milionu korun.


Radnice získala 27. září pro odstranění všech 106 topolů souhlas Stavebního úřadu v Zákupech. V době kácení ale nebyl pravomocný. S likvidací topolů sice souhlasili odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny v Ústí nad Labem, radnice však nepožádala o vyjádření Hnutí Duha. Proti likvidaci dřevin protestovalo společně se Zákupskou iniciativou. Tvrdilo, že topoly do přírody v Zákupech patří, v otevřené krajině slouží jako větrolamy a dávají příjemný stín.