Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Zámek Lemberk otevřen již o Velikonocích

Archiv

Návštěvníci kromě běžných prohlídek zámku budou mít možnost nahlédnout do Rytířského sálu, který pochází ze 17. století, má bohatou štukovu výzdobu stropu a v posledních dvou letech prochází rekonstrukcí. S jeho opravou se počítá i v letošním roce, půjde zejména o práce restaurátorské na štukové výzdobě, freskách a 5 olejových nástropních malbách. Restaurátorské práce jsou natolik náročné, že jejich oprava se přenese i do roku příštího.


Další zajímavostí pro návštěvníky bude prohlídka Západního bastionu, u kterého byla v loňském roce zakonzervována renesanční sgrafitová fasáda. Návštěvníkům se tak naskytne možnost, netradiční prohlídky po středověkém způsobu hradního opevnění, který chránil Lemberk do konce 17. století a poté byl s přestavbou zámku bastion využíván šlechtou jako zahradní terasa.


Zámek Lemberk má v současné době 2. prohlídkové okruhy.


1.trasa - zámek Lemberk / renesanční a barokní pokoje, kaple, Vrchnostenská kancelář, Bajkový sál a Černá kuchyň /. Vstupné : plné 50,- ; snížené 30,- ; rodinné 130,-


2.trasa - Muzeum svaté Zdislavy / Zdislavina světnička, archivní a obrázkové materiály dokladující vývoj kultu sv. Zdislavy /. Vstupné : jednotné 30,-Kč


Dále se na zámku nachází stálá výstava uměleckého moderního skla. Jedná se exponáty vyrobené v Crystalexu Nový Bor během posledních 15 let na jednotlivých sympoziích. Vstupné zůstává stejné jako v loňském roce. Mění se jen návštěvní doba.


Návštěvní doba : Duben a říjen - středa až neděle od 9.00 do 16.00 hodin. Květen až září - úterý až neděle od 9.00 do 18.00 hodin. Začátek poslední prohlídky je vždy 60 minut před uvedením pracovní doby.