Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Zastupitelé schvalovali žádosti o dotace

Archiv

Byli navrženi pouze dva kandidáti a většina z devatenácti přítomných dala v tajné volbě hlas Michalu Vlasákovi (ODS). Bylo třeba zvolit i nového člena finančního výboru, poněvadž na členství rezignoval nový  tajemník městského úřadu. Ve finančním výboru jej nahradí Ivo Pařízek. 
Zastupitelé schválili  přílohy ke zřizovacím listinám škol a školských zařízení a přidělení půjček z fondu rozvoje bydlení města. Opětovně se vrátili ke smlouvě mezi městy Česká Lípa a Nový Bor, která se týká spolupráci při zajišťování dopravní obslužnosti formou sezónních turistických autobusů. Nabídku na spolupráci v pilotním projektu přijali Novoborští v závěru loňského roku, Nový Bor se do projektu zapojí po stránce finanční i marketingové a vloží do něj 30 tisíc korun.
Na základě rozhodnutí zastupitelů podá město Nový Bor žádost o dotaci z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Výzvu s názvem Řízení lidských zdrojů v územní samosprávě vyhlásilo letos v únoru ministerstvo vnitra. „Pokud město dotaci získá, bude použitá na vzdělávání vedoucích odborů a volených zastupitelů města. Projekt, jehož celkové náklady jsou odhadované na 1 milion 500 tisíc korun a v němž povinná finanční spoluúčast žadatele činí 15 %,  bude v případě přiznání dotace realizovaný v průběhu příštího roku,“ upřesnil Josef Chýle, tajemník Městského úřadu v Novém Boru.
Slovo dotace zaznívalo často v i průběhu dalšího jednání. Rada města schválila v únoru Program sociální prevence na rok 2010, v jehož rámci realizuje odbor sociálních věcí a zdravotnictví letní výchovně rekreační tábor pro děti z rizikových rodin. Pořádání letního tábora má stát 162 tisíc korun, v rozpočtu se s touto sumou  sice počítá, ale zastupitelé schválili, aby město usilovalo o získání grantu z grantového fondu Libereckého kraje. Dotace by pokryla 75 procent z celkových nákladů. Z téhož fondu, z programu Podpora prevence kriminality 2010, by mohly být finančně podpořené víkendové pobyty pro děti z rizikového prostředí, které jsou rovněž součástí Programu sociální prevence. Podání žádosti o dotaci na jejich pořádání zastupitelé rovněž schválili. Finanční prostředky na nákup deseti mobilních zábran pro ohrazování míst při stavebních pracích na komunikacích a peníze na dva měřiče rychlosti motorových vozidel by chtěli představitelé obecní samosprávy získat z programu G 10 Libereckého kraje, který je orientovaný na zvýšení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Proto i v tomto případě schválilo zastupitelstvo žádost o dotaci. Kromě toho vyjádřilo souhlas s partnerstvím města v projektu Podpora podnikatelek na Novoborsku, jehož nositelem je Centrum pro rodinu Koblížek.
Na středečním jednání se zastupitelé zabývali také  záměry prodeje nemovitostí - pozemků, bytů a domů. Podle schválených pravidel pro prodej bytů by mělo být prodáno pět bytů v bytovém domě č. p. 222 v Pihelu. Do dražby půjde znovu dům č. p. 524 v Nemocniční ulici dražený bezúspěšně letos v únoru. Přestože je  cena nemovitosti odhadovaná na 1 milion 35 tisíc korun a vyvolávací cena byla stanovena na 362 tisíce korun, nikdo ze čtyř dražebníků neprojevil o objekt zájem.  Město dům  nepotřebuje a nehodlá do něj dále investovat, proto zastupitelé schválili, aby byl vydražený za jiných podmínek. “Vyvolávací cena 362 tisíce a dražební jistina ve výši 40 tisíc koruna zůstanou, ale pokud nikdo ze zájemců nebude na cenu reagovat, přistoupí licitátor k dražbě holandské a půjde s cenou dolů až 255 tisíc korun. Minimálně tolik požadujeme za dům v Nemocniční,“ uvedl místostarosta Nového Boru Stanislav Valdman.  „Dražbu považujeme za jedinou možnost, kdy mohou o koupi domu usilovat i současní  uživatelé bytů. Mají totiž vůči městu vysoké dluhy za nájemné a to znemožňuje jinou variantu prodeje bytů do jejich vlastnictví,“ zdůvodnil místostarosta.