Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Zavřeli tělocvičnu, ušetřili na uklízečce

Archiv

„Bez předchozího upozornění nebo projednání s naším oddílem byla dána výpověď uklízečce tělocvičny v sokolovně, která byla zároveň v omezeném rozsahu zaměstnána jako správkyně objektu. Uklízet si prý máme sami. Vždyť našich 242 členů jsou „pouhé“ 2/5 členské základny, tak proč na ně brát ohledy,“ vybíráme z článku, který pro Novoborský měsíčník napsala Ivana Kolčáková, předsedkyně výkonného výboru Sportu pro všechny. Autorka v něm mimo jiné srovnává se situací na koupališti, které má celoročního správce, ač je to sezonní zařízení. Upozorňuje, že Sport pro všechny jako jediný oddíl TJ přispíval na mzdu uklízečky,  a žádá vedení TJ Jiskra, aby přehodnotilo své rozhodnutí.
S žádostí o pomoc se Ivana Kolčáková  obrací také na město. V dopise adresovaném místostarostovi Nového Boru Stanislavu Valdmanovi připomíná dotaci na provoz TJ Jiskra, kterou zastupitelstvo schválilo 9. září, a navrhuje, aby se ve zbývající části dotace  účelově počítalo s pracovním místem uklízečky. „Městu nepřísluší, aby se vměšovalo do organizačních záležitostí TJ Jiskra,“ zdůrazňuje místostarosta. „Smluvně je dáno, že TJ Jiskra používá dotační peníze na provoz, a nedovedu si představit, že bychom nyní do smlouvy vložili podmínku účelového určení části dotace na pracovní místo uklízečky v sokolovně.“ Zároveň místostarosta odkazuje na schodkový rozpočet města a z něho plynoucí pochyby, jestli vůbec zastupitelstvo schválí doplatek dotace na provoz pro TJ Jiskra. Zmiňuje rovněž řadu let projednávaný a stále nikam nevedoucí převod sportovišť z TJ Jiskra na město. „Momentálně připravuji pro radu města tři varianty na převod sportovišť, které 20. července letošního roku schválil výkonný výbor TJ Jiskra. Na jednání sportovního výboru, kterého jsme se zúčastnili společně se starostou Jindřichem Marešem, nás výkonný ředitel TJ Jiskra Petr Mánek a ekonomka ing. Lenka Čermáková informovali,  že k převodu přichází v úvahu jen fotbalový stadion a tělocvična v sokolovně. Po čase ještě možná hala, kde byla použitá státní dotace a jejíž převod zatím nepřichází v úvahu. Ostatní si chce Jiskra ponechat. Mám obavu, že to bude opět jen točení v kruhu,“  odhaduje Stanislav Valdman. 
Zavřená tělocvična v sokolovně mu lhostejná není,  a tak nabízí cvičencům provizorní východisko ze svízelné situace. „Členové oddílu  Sport pro všechny by mohli využívat  tělocvičny ve školách, jejich zřizovatelem je město. Jednání s vedením škol zprostředkuji,“ nabízí místostarosta.